Grozeče londonsko nebo nad Marion Cotillard. Foto: Reuters
Grozeče londonsko nebo nad Marion Cotillard. Foto: Reuters
Hugh Jackman z ženo v črnem. Foto: Reuters
Ekstravaganca večera: Paloma Faith. Foto: Reuters

Podelitev baft je bolj alil manj potrdila, kdo so glavni oskarjevski favoriti (Argo, Daniel Day Lewis, Anne Hathaway ...), kot kaže, pa se je tudi uveljavil modni trend črnine in črnine v kombinaciji z belo. Barv je bilo tokrat zelo malo, izstopali sta Marion Cotillard v rumeni in Jessica Chastain v živomodri, pa še onidve s tokratnimi kreacijami nista najbolj navdušili.

Zvezdnice letos vse bolj posegajo po precej minimalističnih, klasičnih toaletah, skombiniranimi kvečjemu z bogatim nakitom - kar, kot piše Guardianov modni kritik, ne proizvede ravno najbolj vznemirljivih modnih parad.

In rdeča preproga na Baftah prav gotovo ni pripomogla k vtisu.

Plus za Anne, minus za Jennifer
Od tistih, ki so najbolj prepričale, je treba omeniti Anne Hathaway (bafta za stransko vlogo v Nesrečnikih) v črni Burberryjevi kreaciji s kratkimi rokavi in srebrnimi zakovicami na zgornjem delu. Amy Adams (nominacija za stransko vlogo v Gospodarju) pa je bila glamurozna v črni čipkasti in visoko preklani obleki Elie Saab.
Za črne čipke v taki ali drugačni obliki so se odločile še Helena Bonham Carter, Olga Kurylenko (čudovita v toaleti Nine Ricci), Thandie Newton (seksi v Louis Vuittonu), Sally Field (nominirana za stransko žensko vlogo v Lincolnu) in številne britanske starlete. V črnini je bila tudi Sarah Jessica Parker, a njen kombinezon Elie Saab nas je pustil mrtvo hladne. Zanimivejša je bila v minimalistični ekstravaganci mlada švedska senzacija Alicia Vikander (Kraljevska afera, Ana Karenina).

Za spodrsljaj večera bi od zvenečih imen mirne duše lahko označili 'gospo Ben Affleck', Jennifer Garner, ki je po nekaj krasnih opravah v Los Angelesu tokrat posegla po precej neposrečeni belo-bež-črni kreaciji Rolanda Moureta, ki je spominjala na slabo zvit namizni prtiček. Podobno nenavdihujoča je bila pričeska.

Malce srečnejšo roko pri Rolandu Mouretu (a še vedno daleč od popolnosti) je imela Jessica Chastain (nominirana za glavno žensko vlogo v 00:30 - Tajna operacija) v tesno prilegajoči se kobaltno modri obleki, katere edini plus pa je bila pravzaprav le barva, ki rdečelaski res pristaja.

Marion po poteh Lawrenceove
Marion Cotillard
(nominirana za glavno žensko vlogo v Rja in kost) se očitno iz "garderobnega incidenta" Jennifer Lawrence na nedavni podelitvi nagrad SAG ni nič naučila in je nosila rumeno različico enake Diorjeve obleke. Tudi ta je odkrivala ramena, ostaja pa tudi problematični del - dvodelnost, ki jo skupaj veže kos prosojnega blaga, zaradi katerega so bili na SAG-u vsi prepričani, da se je Lawrenceovi njena modra toaleta strgala. Je pa res, da bi si lahko francoska oskarjevka nadela tudi vrečo za smeti, pa bi bila še vedno ena lepših žensk na vsaki podelitvi.

Slednja je bila tokrat precej blizu brezhibnosti s preprosto belo Diorjevo toaleto, posuto s srebrnimi kristalčki. 23-letnica, nominirana za glavno žensko vlogo v Silver Linings Playbook, je svež, mladostni videz (končno) dopolnila z nazaj počesanimi lasmi in visečimi uhani. Kot ena redkih pa se je odrekla ustvarjanju lažne podobe "londonskega februarskega poletja" in si za rdečo preprogo oblekla črn plašč.

Kar precej pozornosti pa je požela Helen Mirren (nominirana za glavno žensko vlogo v Hitchcocku) s svojo novo, pankovsko kratko rožnato pričesko in ne prav impresivno dolgo belo kreacijo z izvezenim cvetličnim vzorcem. "Zdelo se mi je zabavno pobarvati lase rožnato," je novinarjem na poizvedovanje o barvi odgovorila britanska oskarjevka, ki je za 67 let vseeno videti odlično.