Natalija kot 'pin-up' model. Foto: Lisca
Natalija kot 'pin-up' model. Foto: Lisca
Kako izbrati prave kopalke zase? Foto: Lisca
Pike so 'in'. Foto: Lisca

Da pa ne bi ostalo samo pri gledanju, vam ponujamo v branje tudi nekaj nasvetov, kako izbrati prave kopalke za svojo postavo in hkrati tudi poskrbeti, da boste v koraku s trenutnimi modnimi smernicami, kar se tiče kopalk.

Zato smo za nekaj namigov prosili Liscino oblikovalko Majo Ratajc, ki je poskrbela tudi za "poletne krpice", ki jih na fotografijah nosi Natalija. Razkrila nam je, da so letos modne turkizna, modra in rdeča barva ter veliko drobnih pisanih vzorcev, da so kopalke "na trakce" lahko dobro videti tudi na ženskah z močnejšo postavo in še marsikaj.

A vseeno se vrnimo še malo h gledanju - v priloženem posnetku si lahko ogledate tudi utrinke s snemanja kataloga, ki je poskrbelo za veliko sonca, morja, pisanih krpic in Natalijine gole kože.


Kakšne so letošnje modne smernice glede oblike kopalk?
Modnih smernic je kar precej, za vsak stil se najde kaj - od futurističnih prepletanj in plastenj do urbanega kolaža. Še posebej pa bi izpostavila »vintage«, ki je zelo aktualen in je navdihnil tudi kopalke Cheek za letošnje poletje.

Kakšne so letošnje modne smernice glede barv in vzorcev?
Veliko je drobnih pisanih vzorcev, ki so nekakšna mešanica romantike in eksotike. Vzorci so lahko kompleksni, natiskani z ink-jet tiskalniki, a tudi preprostejši so lahko izredno lepi. Od barv bi izpostavila turkizno, modro in rdečo, čeprav je veliko tudi oranžne. Bi pa dodala, da so modne smernice nekaj, kar se da na široko interpretirati, sama jim ne sledim dobesedno, temveč ustvarjam zgodbe po svoje. Smernice sicer obstajajo, a zgolj slediti nekim napisanim smernicam je dolgočasno. Modo je treba interpretirati po svoje. Tako sem si za sezono pomlad/poletje 2011 izmislila »retro mornarko, ki gre malo surfat«, in kolekcijo ustvarila v mislih nanjo.

Kakšne modele kopalk priporočate za posamezne postave?
Za vitke ženske z manjšimi in čvrstimi oblinami priporočam pravi bikini: modrček brez opor in hlačke »na trakce«. Tudi bandeau modrček, ki je letos »hit«, je za vitke idealna izbira. Ženskam priporočam, naj izberejo nekaj enostavnega, kar ne zahteva veliko dela, jih ne ovira pri nošenju in kar nosijo z veseljem. Pri močnejši postavi pa je izbira odvisna od tega, kako čvrsta je postava. Tudi kopalke »na trakce« so videti super, če je postava čvrsta. Če pa je postava mehka, priporočam kopalke, ki s podloženim materialom rahlo stisnejo telo in postava deluje čvrstejša. Korekcijske kopalke so običajno enodelne, če pa so dvodelne, so hlačke višje v pasu, kar je letos pravzaprav zelo moderno in deluje tudi izredno damsko, če zna ženska stvar nositi.

Kaj priporočate glede modnih dodatkov za na plažo?
Priporočam kratke hlače oziroma neko oblačilo ali pareo, ki ga lahko nadenemo prek kopalk in se odpravimo na plažo. Potem potrebujemo še kako torbo, natikače, očala, brisačo … saj veste, kaj vse tovorimo s sabo, ko se gremo kopat. Če pa dodatke izberemo z neko mero občutka, smo lahko precej dobro napravljeni …

Kaj menite o kopalkah, ki prepuščajo skoraj vso sončno svetlobo in omogočajo enakomerno porjavelost po vsem telesu. Zakaj niso preplavile (slovenskega) trga?
Sam material je zagotovo tehnično zanimiv, čeprav sem sama bolj vizualni tip in se posvečam predvsem barvi, vzorcu in modelu. Zagotovo obstajajo potrošnice za takšne kopalke. Vendar če je model kopalk iz takšnega materiala dolgočasen, ga ne bo nihče kupil. Dodatna težava je zaščita pred UV-žarki, ki je take kopalke seveda ne nudijo. Ker se na pokritih delih ne zaščitimo s kremo, to hitro postane težava. Sončenja danes ne priporoča nihče.

Koliko na uspeh kolekcije kopalk vpliva izbira fotomodela, ki jo predstavlja?
Izbira fotomodela zagotovo vpliva na uspeh fotografij in posledično na všečnost kolekcije. Ko se model vživi v zgodbo, ki jo ustvarjamo, kopalke oziroma oblačila zaživijo. Tako se potrošnica se lažje »najde« v kolekciji. Če zgolj vidi neke kopalke na obešalniku, ni nujno, da si predstavlja, kako se nosijo. Zato je izbira modela pomembna, ker mora znati odigrati vlogo kopalke v kopalkah. Tega ne zna vsak(a).