Modni svet se je ovil v črno. Na začetku meseca je v 42. letu starosti boj z zahrbtno boleznijo izgubil Zoran Garevski. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Modni svet se je ovil v črno. Na začetku meseca je v 42. letu starosti boj z zahrbtno boleznijo izgubil Zoran Garevski. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Fashion Week, april 2014, kolekcija Ujetost
Na aprilskem Fashion Weeku smo videli zadnjo kolekcijo Zorana Garevskega. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zoran Garevski je slovenski modi dal minimalizem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Fashion Week, april 2014, kolekcija Ujetost
Stoječe ovacije za Garevskega na tednu mode. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Besede, ki jasno nakazujejo, kaj je Zoran Garevski pomenil za slovenski modni prostor, besede, s katerimi je urednica mode pri reviji Elle Petra Windschnurer ocenila Zoranovo delo.

Nadaljevala je: "Zoranovo delo je odlikovala izredna natančnost. Prav zaradi izjemnega poudarka, ki ga je namenjal detajlom, sem si včasih želela njegovo oblačilo obleči z narobne strani. Notranjost je bila enako popolna in dodelana kot zunanja, lična stran oblačila. Vsakič, ko se je lotil oblikovanja moškega suknjiča, je presenetil s svojimi krojaškim znanjem, končni izdelek je bil vedno dah jemajoč, popoln, estetska mojstrovina."

Ampak, kot sama pove, je pri Zoranu težko govoriti le o modi, saj sta se tudi osebno poznala. Petra je tako skozi naslednji odgovor potrdila tisto, kar smo začutili že na modni reviji v njegovem imenu Nekje, nekoč (izkupiček od prodaje oblačil so namenili hiši Hospica, v kateri je Zoran preživel zadnje mesece svojega življenja) - da je bil Zoran izjemen človek. "Če ta trenutek zaprem oči in pomislim nanj, sploh ne vidim oblačil, slišim njegov smeh (Zoran se je res znal smejati), imel je izreden smisel za humor, črni humor (o, kako se je znal pošaliti tudi na svoj račun), to pri ljudeh izredno cenim. Nikoli ne bom pozabila našega izleta v Beograd. Ker tja nisem hotela z letalom, Milan Gačanović ni hotel z avtom, je producentka v pričakovanju, da bo težavo rešil, za prevozno sredstvo vprašala Zorana. Odgovoril ji je, da pa on sam v Beograd lahko pripluje samo z ladjo. No vidite, genialno."

Zoran je bil mentor številnim mladim modnim oblikovalcem, prav to pa je izpostavila tudi Windschnurerjeva: "Zanimivo je, koliko mladih oblikovalcev navdihuje njegova estetika, ki vidno vpliva na njihovo delo." Tudi Zoran je v prejšnjih mesecih dejal, da mu je v veliko čast, da pomaga mladim: "Zelo ponosen sem, da sem lahko delil vse to, kar znam, kar so mi dali drugi, in to, kar sem si sam pridobil. Ponosen sem, da sem lahko naredil nekaj, česar sam nisem imel priložnosti dobiti od nikogar."

Zoran Garevski je v intervjuju za MMC pred leti povedal, da navdih za svoje stvaritve najde globoko v sebi, na to, da ga njegove stvaritve mnogi opisujejo z besedami brezčasna črna, ženstvenost in konstruktivizem, pa je odgovoril: "Stremim k temu, tako da sem vesel, če kdo to prepozna."

Sprehod po Zoranovih kolekcijah
Modni oblikovalec je svojo zadnjo kolekcijo oblačil predstavil na minulem Fashion Weeku, kolekcijo Ujetost (pa je pospremil v svet z naslednjimi besedami: "Želje, vizije, sanje ... in realnost! Realnost, ki jih ujame v obliko, poskuša umiriti, racionalizirati in poslati na oder ... Tudi če za par minut. Duša na dlani ... tudi če boli." Omenjeno kolekcijo si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji, v našem arhivu pa smo pobrskali še po nekaj starejših kolekcijah.

Kolekcija, oktober 2013: V linije, oblike in materiale je želel vnesti "zgodbe o odraščanju, spominih na otroške sanje, vračanju k nekdanjim sanjah, hrepenenju …"

Kolekcija, oktober 2012: Garevski je pripravil intimno pripoved o nasprotjih in njihovem sožitju.

Kolekcija, april 2012: Svojo kolekcijo je opisal z besedami: "Pozabljene fotografije, pokrajine, ki naj bi obstajale, poezija, ki ni bila napisana, vonj po neznanem in dotik, ki ostane ... za vedno."

Kolekcija, oktober 2011: Svojo kolekcijo je posvetil divam iz različnih obdobij in jo namenja "vsem, ki so na poti, da to postanejo".

Zoran je s svojim delom močno zaznamoval področja modnega dogajanja pri nas, spodaj pa vam omogočamo skok v Zoranov svet, v svet mode, kot jo je videl on.