Monica Bellucci in Elle Macpherson - zagotovo dve izmed najlepših zrelih žensk na svetu. Foto: EPA
Monica Bellucci in Elle Macpherson - zagotovo dve izmed najlepših zrelih žensk na svetu. Foto: EPA
Laetitia Casta
Laetitia Casta leta 2002 v obleki znamke Roberto Cavalli. Isto podjetje jo je najelo tudi lani. Foto: EPA

Lani se je ta fenomen začel kazati, ko sta se Francozinja Laetitia Casta (32 let) in Avstralka Elle Macpherson (47 let) sprehodili po modni stezi na predstavitvi jesensko-zimske kolekcije Louisa Vuittona. Nato se je Karl Lagerfeld, kreativni direktor modne hiše Chanel, oktobra ob koncu modne revije sprehodil pod roko z nekdanjo francosko manekenko, 53-letno Inès de la Fressange, Jerry Hall, nekdanjo vrhunsko ameriško manekenko in dolgoletno spremljevalko Micka Jaggerja, pa si je pri prav toliko letih zaželela kozmetična hiša American Zinc.

Spisek še vedno ni popoln - 50-letna igralka Julianne Moore je obraz blagovne hiše Talbots, 67-letna Lauren Hutton, ki se je lani že pojavila na modni reviji Toma Forda, pa predstavlja zlatarno Alexis Bittar.

Po vsem tem je postalo jasno - modni svet si je zaželel nekaj zrelosti, kar navsezadnje ni preveč presenetljivo, če vemo, da so dolga leta na modnih stezah prevladovale 14- in 16-letne deklice brez oblin, življenjskih izkušenj, osebnosti. Kako se lahko običajne ženske poistovetijo z njimi? Težko. Zato smo zdaj priče poplavi najemanja že upokojenih manekenk, ki samo z enim sprehodom pustijo velik vtis.

Tega se zaveda tudi modna oblikovalka Adrienne Vittadini, ki se je odločila, da bo na newyorškem tednu mode, ki se začne čez nekaj dni, v svoje kreacije oblekla izključno nekdanje manekenke, ki so zdaj že zrele ženske, kot so Carol Alt, Roshumba Williams, Irina Pantaeva, Pat Cleveland, Frederique van der Wal in celo 79-letna "babica" prvih supermodelov, Carmen Dell'Orefice.

Preverite, katere izmed zrelih manekenk se še spomnite.