Samanthi zdaj ne bo zmanjkalo dela. Nad njo se med drugim navdušujeta tudi že italijanska modna velikana Prada in Balenciaga. Foto: Independent
Samanthi zdaj ne bo zmanjkalo dela. Nad njo se med drugim navdušujeta tudi že italijanska modna velikana Prada in Balenciaga. Foto: Independent
Samantha Harris
Samantha upa, da bo za zgled drugim aboriginskim deklicam. Foto: Independent

Pravzaprav bo Samantha druga Aboriginka na naslovnici modne biblije (prva je bila Elaine George leta 1993), vendar prva "z mednarodnim slovesom", saj je med drugim že blestela na modnih stezah v Londonu, New Yorku, na Novi Zelandiji, Tahitiju ... Zaradi kariere se namerava konec tega leta preseliti v modno prestolnico New York.

19-letna lepotica je osvojila modne guruje s svojimi mandljevimi očmi in polnimi ustnicami. Ti zdaj kar tekmujejo med seboj, kako bi privabili lepo najstnico, da bi odprla njihove modne revije. Prav njej v čast so pri avstralskem Voguu pripravili posebno zabavo, kjer so predstavili junijsko naslovnico revije, s katere se Samantha smehlja v rumeni Puccinijevi obleki.

Odraščala je v skromnih razmerah
Za Samantho je vrvež okoli nje povsem nekaj novega. Najstnica je namreč odraščala v skromnih razmerah v Gold Coastu v Queenslandu. Kot deklica je nosila večinoma obleke, ki jih je njena mati Myrna Sussyer (ta pripada t. i. ukradeni generaciji) dobila v dobrodelnih ustanovah. Kot pravi Samantha, ji je mama vedno govorila, da je tudi v skromnih oblekah lepa. "Najprej moraš biti lepa znotraj, šele nato se ta lepota pokaže navzven," ji je govorila mama.

"Vse otroštvo sem se spraševala, zakaj moraš imeti svetle lase in modre oči, da lahko uspeš na lepotnih tekmovanjih. Tako sem zdaj še bolj ponosna nase, da mi je uspelo," je povedala Samantha novinarjem, potem ko so jo pretekli teden na avstralskem tednu mode razglasili za topmodel.

Manekensko pot začela pred šestimi leti
"Moje aboriginske korenine so zame zelo pomembne. Rada bi postala zgled za druge domorodce," je še povedala Samantha, ki so jo "odkrili" v nekem nakupovalnem centru v domačem mestu. Leta 2004 je prišla v finale na nekem najstniškem lepotnem tekmovanju in dobila tudi agencijo, ki je od takrat naprej skrbno načrtovala njeno manekensko pot, ne da bi ta ovirala konec njenega šolanja.

Samantha se je marca že pojavila v avstralskem Voguu v oblačilih Miu Miu, junija pa bo njena tudi naslovnica. Urednica avstralske izdaje modne biblije Kirstie Clements pravi, da ne gre za politično odločitev, ampak so se za Samantho odločili preprosto zato, ker je "res lepa". Clementsova je še dodala, da je modni svet relativno pozno sprejel Aborigine. Da je bolje pozno kot nikoli, se strinjata tudi Samanthe in njena mama, ki ji je vedno stala ob strani.