'Urbani šik', kot si ga pod znamko D & G predstavlja dvojce Dolce in Gabbana. Foto: EPA
'Urbani šik', kot si ga pod znamko D & G predstavlja dvojce Dolce in Gabbana. Foto: EPA
Naslednjo jesen in zimo pozabite na srajco in kravato pod obleko in si raje nadenite tanjši pulover. Foto: EPA
Preveliki puloverji z vzorci, podobni tistim, kakršne so na modno brv poslali iz hiše Versace, se gotovo skrivajo tudi v omari vašega očeta ali dedka. Foto: EPA

Italijansko moško modo je svetovna gospodarska kriza prizadela bolj kot žensko, zato se oblikovalci še posebej trudijo, da bi si utrli pot nazaj v moške omare - na novo se trudijo osmisliti osnovne, že ustaljene kose.

Pri hiši Salvatore Ferragamo je oblikovalec Massimiliano Giornetti predstavil mešanico tradicije in sodobnosti, na brv je poslal pletenine z usnjenimi poudarki, puloverje iz kašmirja in bele obleke v sproščeno prefinjenem slogu.

"Elementi, ki sestavljajo moško garderobo, se skozi čas ne spreminjajo veliko. Tako moraš, da bi se razvijal naprej, na novo osmisliti tisto, kar že imaš," je v izjavi, ki precej spominja na Armanijevo, povedal Tomas Maier, kreativni direktor hiše Bottega Veneta, ki je v svojo kolekcijo vključil pletenine in sprano, postarano usnje.

Gucci je predstavil suknjiče na dvojno zapenjanje s konjeniškimi poudarki, glavna oblikovalka Frida Giannini je v kose vključila drage materiale, kot je krokodilja koža.

V mnogo kolekcijah so se vrnile oprijete obleke, ki poudarjajo postavo, pri hiši Costume National so pod suknjiče namesto srajc in kravat manekenom oblekli mehke puloverje, kar predstavlja močno smernico sezone.

Tudi Giorgio Armani se je vdal omenjenim smernicam sproščenosti in svoji v celoti sivi kolekciji, v kateri so se znašli daljši suknjiči in udobne hlače, dal nekaj mehkobe.

Roberto Cavalli se je vrnil v 70. leta, moške je oblekel v žametne obleke in obleke iz semiša. Hlače niso krojene naravnost, na dnu se obrnejo navzven, seveda v kombinaciji s koničastimi škornji v kavbojskem slogu.

Pri Pradi so bili ključni poudarjena široka ramena, preveliki puloverji in drzni geometrijski vzorci, njihova predstavitev je požela odlične ocene. Vrnili so se tudi robustni čevlji z gumijastimi podplati.

Pri Versaceju se požvižgajo na sproščenost, saj so se vrnili v čas Giannija Versaceja in njegovih večplastnih ikoničnih stvaritev. Telesa manekenov so bila ovita z usnjenimi pasovi, puliji so delovali tridimenzionalno.

Dolce & Gabbana sta poslikala kavbojke in jih "sparila" z volnenimi suknjiči, ki so bili videti rahlo premajhni in oprijeti, celotni kolekciji pa so dali mladosten vesel pridih. Za (še) bolj sproščeno kolekcijo pod znamko D & G je slavni dvojec navdihoval tudi lik miška Mikija, kot kaže, pa bodo obvezne "skinny" hlače v živahnih barvah v kombinaciji s težkimi usnjenimi jaknami.

Če si ne morete ali ne želite privoščiti nakupa celotne nove garderobe in ste zagovorniki "hrčkanja", boste za naslednjo jesen in zimo gotovo našli kaj v svoji omari ali, bolje, arhivu. Pobrskajte, na primer, za (lahko tudi vidno ponošenimi) "bulerji", gotovo ima vaš oče ali dedek shranjen kakšen velik pulover z geometrijskim vzorcem, zelo prav bodo prišle tudi stare usnjene jakne z volneno ali krzneno podlogo ... Poigrajte se s kombinacijami in jim vcepite svojo osebnost.

Za navdih si oglejte utrinke z milanskih modnih brvi. Fotografije povečajte s klikom.