Audrey Hepburn je črno obleko ponesla med modne klasike. Foto:
Audrey Hepburn je črno obleko ponesla med modne klasike. Foto:

Od filmske klasike (Breakfast at Tiffany's) je minilo 49 let, a prikupna črna oblekica, ki jo je nosila lepotica Audrey Hepburn, ostaja na vrhu lestvice najlepših filmskih oblek. Po mnenju sodelujočih v anketi, ki jo je naročilo britansko podjetje za izposojo DVD-jev, je prav preprosta in hkrati elegantna stavritev hiše Givenchy v kombinaciji s črnimi rokavicami in biseri najlepša filmska oprava vseh časov.

Obleka je zaslovela že takoj po filmu iz leta 1961 in postala simbol elegantnosti. Eden izmed treh originalov je leta 2006 na dražbi dosegel ceno 410.000 funtov.

Na drugem mestu obleka Keira Knightley
Po izboru ljubiteljev filma črni obleki sledijo zelena obleka, ki jo je nosila Keira Knightley v Pokori (Atonement), bela obleka Marylin Monroe iz filma Sedem let skomin (The Seven Year Itch), seksi oprava Ursule Andress iz Bondovega Dr. No in zlata obleka Kate Hudson v filmu Kako izgubiti fanta v 10 dneh (How To Lose A Guy In Ten Days).

Na šestem mestu je znova obleka Audrey Hepburn iz filma Moja draga dama (My Fair Lady), sledijo pa še ozke hlačke Olivie Newton John iz Briljantine (Grease), bikini Raquel Welch iz Milijon let pred našim štetjem (One Million Years BC), svetleč korzet Nicole Kidman iz Moulin Rouga in poročna obleka Sarah Jessice Parker iz prvega filma Seks v mestu (Sex And The City) slavne Vivienne Westwood.

"Audrey Hepburn je to črno obleko postavila v sam modni vrh, ki vztrajno kljubuje zobu časa, in to kljub hudim modno osveščenim tekmicam," je dejala vodja podjetja, ki je naročilo anketo Helen Cowley.

Vse obleke si lahko ogledate tudi v spodnji fotozgodbi.

1. Audrey Hepburn - Zajtrk pri Tiffanyju (Breakfast at Tiffany's)
2. Keira Knightley - Pokora (Atonement)
3. Marylin Monroe - Sedem let skomin (The Seven Year Itch)
4. Ursula Andress - Dr. No
5. Kate Hudson - Kako izgubiti fanta v 10 dneh (How To Lose A Guy In Ten Days)
6. Audrey Hepburn - Moja draga dama (My Fair Lady)
7. Olivia Newton John - Briljantine (Grease)
8. Raquel Welch - Milijon let pred našim štetjem (One Million Years BC)
9. Nicole Kidman - Moulin Rouge
10. Sarah Jessica Parker - Seks v mestu (Sex And The City)