Vojvodinja Cambriška in britanska kraljica sta prvi občudovali razstavljeno poročno obleko. Foto: Reuters
Vojvodinja Cambriška in britanska kraljica sta prvi občudovali razstavljeno poročno obleko. Foto: Reuters
Pippa Middleton
Pippa Middleton je nosila sestrino vlečko in odtegnila pozornost. Foto: EPA

Prvi obiskovalki razstave sta bili seveda Kate, zdaj vojvodinja Cambriška in babica njenega soproga, britanska kraljica Elizabeta II.

Obleka bele in slonokoščene barve, ki jo je oblikovala Sarah Burton za modno hišo Alexander McQueen, bo od sobote na ogled v Buckinghamski palači, ki vsako poletje za radovedne množice odpre svoja vrata. Organizatorji razstave pričakujejo veliko zanimanje za ogled obleke, ob kateri bodo razstavili tudi nevestine čevlje, diamantne uhane in tiaro, ki ji jo je za poročni dan posodila kraljica Elizabeta II., poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kate je izbrala britansko znamko Alexander McQueen zaradi lepote njihovega oblikovanja in njihovega spoštovanja tradicionalnega načina izdelave ter sestave oblačil. Med izdelovanjem čipkastega dela na životcu in krilu obleke so si člani Kraljeve šole za vezenje vsakih 30 minut umili roke, vsake tri ure pa so zamenjali šivanke, s katerimi so šivali čipko, v katero je bila odeta nevesta. Poročno opravo vojvodinje Cambriške si bodo obiskovalci Buckinghamske palače lahko ogledovali od danes, pa vse do 3. oktobra.

Oblekla je tudi Pippo
V videointervjuju, ki bo spremljal razstavljeno obleko, Burtonova prvič razkriva ideje, ki so pripeljale do končnega izdelka, v izdelavo katerega je bila tesno vpletena tudi sama Kate. Po besedah Burtonove so pri ideji za obleko gledali tako v prihodnost kot v preteklost.

"Obleka je v svojem bistvu viktorijanska, a smo jo vseeno izdelali na sodoben način. Izdelana je iz zelo lahkega materiala, naborki in gube pa prav tako ustvarjajo moderen videz," je povedala Sarah Burton, ki je poskrbela tudi za obleko nevestine priče, njene sestre Philippe Middleton - obleka je bila zadetek v polno, saj je lepo poudarila Pippino zaobljeno zadnjico, ki je poskrbela za pravi val občudovanja.