Največ pogledov pritegne poročna tiara vojvodinje Cambriške, ki si jo je izposodila od kraljice Elizabete II. Foto: EPA
Največ pogledov pritegne poročna tiara vojvodinje Cambriške, ki si jo je izposodila od kraljice Elizabete II. Foto: EPA

Na največji razstavi v čast draguljarni Cartier do zdaj, ki so jo postavili v Grand Palaisu, si lahko obiskovalci do 16. februarja ogledajo 600 razstavnih predmetov. Največ pogledov bo zagotovo deležna tiara, ki jo je na poroki nosila Catherine, izposodila pa si jo je od kraljice Elizabete II.

Med razstavnimi predmeti je tudi ogrlica, ki so jo v začetku 20. stoletja naredili za maharadžo iz Patiale v Indiji, in nakit pokojne igralke Elizabeth Taylor.

Razstava v Grand Palaisu je po retrospektivni razstavi draguljarne Cartier v Petit Palaisu leta 1989 prva tako obsežna razstava Cartierjevih izdelkov v Parizu. Večina od 600 artefaktov je v lasti draguljarske hiše, nekaj pa so jih za to priložnost posodili muzeji in zasebniki iz Francije, pa tudi tujine. Tak je denimo diadem angleške kraljeve družine, izdelan leta 1936.

Razstava sledi razvoju draguljarne Cartier od 19. stoletja do 70. let prejšnjega stoletja in raziskuje vlogo ter pomen hiše Cartier pri razvoju slogov in dekorativnih umetnosti.

Postavitev dopolnjuje več kot 300 dokumentov iz arhivov hiše Cartier - zapiskov, risb, popisov, mavčnih odlitkov in fotografij, ki dajejo dober vpogled v ustvarjalni proces pri Cartierju.

Hišo Cartier je leta 1847 ustanovil Louis-Francois Cartier, kralj Edvard VII. pa je hišo poimenoval: "Draguljar kraljev in kralj med draguljarji."