Zaradi varnostnih razlogov so organizatorji dogodka prepovedali pristop afganistanskem medijem. Foto: Reuters
Zaradi varnostnih razlogov so organizatorji dogodka prepovedali pristop afganistanskem medijem. Foto: Reuters
Modna revija
Le pogumno po modni brvi ... Foto: Reuters
Modna revija
Prikazovanje žensk ostaja tabutema v Afganistanu. Foto: Reuters

Čeprav je šlo za majhno modno revijo, je namen te zelo pomemben, saj želijo organizatorji modne revije narediti korak naprej pri premagovanju ovir v tej konservativni muslimanski družbi. Organizacija Mlade ženske za spremembo se namreč zavzema za okrepitev in izboljšanje vloge žensk v afganistanski družbi.

"Stanje je vse slabše, ampak ne smemo popustiti. Tukaj smo, da naredimo korak naprej, da se vloga žensk okrepi tudi na tem področju," je dejala Šahar Banu Zirak, ena izmed oblikovalk, ki so predstavili kreacije na modni reviji.

Večina izmed desetih modelov, med njimi so bili tudi trije moški, so se po improvizirani modni stezi sprehodili tako v tradicionalnih oblekah kot v sodobnejših pisanih oblekah, kavbojkah, tunikah, kot tudi v kratkih krilih.

Mladi za spremembe
Ena izmed prostovoljnih manekenk, 17-letna Farhonda Taheri je dejala, da nikoli do zdaj sploh ni videla modne revije, njeno odločitev, da se preizkusi v vlogi manekenke, so podprli tako njen oče kot drugi družinski člani, edina, ki je pokazala nestrinjanje glede tega, je njena babica. Svoj debitantski modni nastop je mladenka doživela čustveno: "Bila sem navdušena, saj sem vedela, da bom s tem spodbudila spremembo." Dodala je, da bi morala afganistanska mladina tvegati, da bi spodbudila spremembe v državi, v kateri želijo doseči normalno stanje.

Afganistanu pri vzpostavitvi stabilnosti v državi pomagajo mednarodne vojaške sile, ki pa naj bi se umaknile s tega območja do konca leta 2014, zato Taherijeva meni, da bi se sami Afganistanci morali bojevati za boljši jutri: "Kdo bo prinesel mir? Mi ga bomo prinesli, Afganistanci. Nova generacija," je odločno izjavila mladenka.

"Želimo spremeniti miselnost ljudi, ampak hkrati me skrbi za varnost deklet," je pokazala skrb zaradi samega dogodka ena izmed organizatoric. Zaradi morebitnih težav, ki bi vsem udeležencem modne revije prinesli težave, organizatorji dogodka niso dovolili tamkajšnjim medijem, da bi fotografirali ali snemali na modni reviji.

Po koncu modne revije so se obiskovalci napotili v drugo sobo, kjer je za zabavo poskrbela afganistanska rockovska zasedba Morchaha.

Iz hiše le popolnoma zakrite
Prikazovanje žensk ostaja tabutema v Afganistanu. Tudi deset let in več po tem, ko so bili talibani, ki so ženske prisilili, da so nosile burke, ki so zakrivale celotno žensko telo, pregnani z oblasti, jih veliko žensk v javnosti še vedno nosi.

Burka je ohlapno oblačilo, ki ga ženske nosijo v javnosti in jim zakriva celotno telo, tudi obraz je prekrit z mrežico iz blaga. Po navadi jih nosijo ženske v Afganistanu in na nekaterih območjih Pakistana.