Ni jih veliko, ki si upajo po plaži paradirati v tako obtisnjenih kopalkah. Foto:
Ni jih veliko, ki si upajo po plaži paradirati v tako obtisnjenih kopalkah. Foto:
Giorgio Armani
V minimalkah se po plaži rad sprehaja tudi slavni modni oblikovalec Giorgio Armani. Foto: EPA

T. i. kopalke speedo oz. minimalke (ime so dobile po modni znamki kopalk Speedo, ki so značilno obtisnjene) so pred leti v poplavi raznih kopalnih hlač in boksericam podobnih kopalk skoraj izginile z naših kopališč, zdaj pa se modni tokovi obračajo in očitno bomo že to poletje na plažah in javnih kopališčih "občudovali" moškost, skrito pod minimalno količino blaga.

Britanski časnik Telegraph tako poroča, da se zanimanje za takšne kopalke hitro povečuje - pred leti so v britanski verigi veleblagovnic Selfridges prodali le okoli 10 odstotkov minimalk (glede na vso moško kopalno garderobo), letos pa se je delež še pred poletjem dvignil na 35 odstotkov.

Izklesana telesca z veseljem pokažejo
In kje tiči vzrok za povečano prodajo tovrstne kopalne oprave? Mithun Ramanandi, ki si je tudi sam privoščil nove "speedoske", je za Telegraph pojasnil: "Moški, še posebno mlajši, se vedno bolj zavedajo pomena telovadbe in skrbi za telo. Ker tako skrbijo za svojo postavo, so tudi veliko bolj samozavestni in zato pripravljeni vsak razpoložljiv delček telesa pokazati."

Podobno ugotavljajo tudi psihologi - mladim (vsaj tistim mladim, ki jih na vsakem koraku bombardirajo s fotografijami izklesanih teles nogometašev in drugih športnikov) je videz pomemben. In ko ta videz dosežejo, ga seveda z veseljem razkazujejo. Kar pa tiste (bolj ali manj) popolne spravlja v obup.

Minimalke so tesne in preveč razkrivajo
Večina moških se je minimalkam sicer odpovedala iz dveh razlogov - eden je ta, da so precej tesne, drugi pa, da zarežejo precej nehvaležno mejo med (bolj ali manj zaobljenim) trebuščkom, ki nato nečastno "visi" čez blago, in mednožjem.

Takšni moški, ki se s telovadbo nimajo časa ali volje ukvarjati, zato raje posegajo po daljših kopalnih hlačah, ki tudi pasu ne stiskajo tako močno, ali pa po boksericam podobnim kopalkam, ki so sicer tudi obtisnjene, a so kljub vsemu prijaznejše do moškega ponosa in samozavesti. Pa tudi ženske navadno niso preveč navdušene, če se jim ponudi preveč odkrit pogled na vsak gram preveč, ki se je na trebuščku nabral čez zimo.