Pri Top Shopu narekujejo ulično modo. Foto: EPA
Pri Top Shopu narekujejo ulično modo. Foto: EPA
Philip Green
Philip Green, milijonar in lastnik modne znamke Top Shop, je v Londonu pokazal prihajajoče smernice visoke ulične mode. Foto: EPA
Londonskega tedna mode ni zamudil niti slavni irski pevec Bono. Foto: EPA

Z revijo kultne "high street" znamke "Top Shop Unique" so v Londonu slovesno odprli teden mode.

Deževno britansko prestolnico so obiskali tako slavni oblikovalci kot tudi nekatere nove zvezde, ki pa jih tudi v preteklih letih ni manjkalo.

Prihajajo novi obrazi
Prve dni je bilo mogoče videti modo za mlade in predstavitev novih obrazov v svetu mode. Revije Louise Golden ("Fashion East") ali indijskega oblikovalca Maniša Arora so bile samo uvod v tisto, kar je londonsko občinstvo naredilo hladno oziroma ga je na nek način celo "šokiralo." Že v tako avantgardnih kolekcijah mladih oblikovalcev je bilo mogoče "prebrati", kaj se bo nosilo v jeseni in zimi 2007/2008. Gre za futurizem. No, ne gre ravno za oblačila, ki smo jih videli v filmu Vojna zvezd, bližje je film Vesoljska odiseja (A Space Odyssey) režiserja Stanleyja Kubricka.

Megalomanski nakit in PVC
Modni oblikovalci so na zanimiv način združili "vintage" s futurističnimi elementi, kot sta PVC-material metalnih barv in megalomanski srebrni nakit. Prav ti bleščeči materiali so bili v ospredju pri številnih kolekcijah, prikazanih v Londonu, od Noirovih metalnih kapri hlač, PVC-srajc Danielle Scutt do srebrne, zlate in bronaste sijoče kreacije modnega dvojca Sinha - Stanić.

Minimalizem je še ena lastnost, ki jo trenutno obožujejo številni svetovni oblikovalci. Mednje sodi tudi Gharani - Štrok, in sicer s kolekcijo, ki spominja na šestdeseta leta. Lepo in zrelo kolekcijo, v kateri so prisotne črna, bela, siva, vijolična in roza barva, so toplo sprejeli modni kritiki, ki so opazili svojevrstno smernico dveh mladih oblikovalk.

Top Shop ni razočaral
Kolekcijo izrazito strogih linij, v katerih prevladujejo obleke A-kroja, so začinili veliki klobuki in veliki kosi nakita, od srebrnih uhanov do ogrlic. Po zlati mrzlici je srebro tisto, ki mu je v Londonu uspel veliki povratek. Na ogled je bila kolekcija kultnega Top Shopa, ki je manekenke opremil z ogromnim posrebrenim nakitom, natančneje ogrlicami in uhani v obliki diskov, in metalnimi dodatki, ki so spominjali na krožnike. Top Shopovo kolekcijo so modni novinarji pohvalili in jo označili za ženstveno s futurističnim pridihom.