Hčerka ustanovitelja Zare bo delala v trgovini Bershka. Foto: Reuters
Hčerka ustanovitelja Zare bo delala v trgovini Bershka. Foto: Reuters
Izraelski ortodoksni judje
Izraelski ortodoksni judje mešanice volne in lana ne smejo in nočejo nositi. Foto: EPA

Čeprav bo 23-letna Marta Ortega nekega dne morda na čelu Zare, si je Amancio Ortega, ki naj bi bil osmi najbogatejši Zemljan, zanjo zamislil "strmo" poklicno pot. Marta bo septembra v prodajalni Bershka, ki je še ena blagovna znamka, ki jo ima v lasti Ortegiov Inditex, zlagala oblačila na police. Poleg tega bo morala nadzorovati tovornjake, ki bodo v trgovino vozili oblačila, ter obešala oblačila.

"Trgovina je srce posla!"
Tiskovni predstavnik Inditexa je razložil: "Marta je sama prosila, da bi začela na dnu. Vsak, ki se pridruži Inditexu, mora začeti v trgovini. Trgovina je srce posla." No, Marta bo pozneje odšla delat na druge oddelke Inditexovih trgovin v Londonu, Parizu in Šanghaju. Inditex ima v lasti sedem blagovnih znamk in dobrih 3.200 trgovin po vsem svetu.

Zara se je opravičila v Izraelu
Zara se je morala nedavno opravičiti ortodoksnim judom v Izraelu, ker so prodajali moške obleke, katerih sestava krši versko zapoved, ki prepoveduje mešanje volne in lanu. Judovski zakon namreč prepoveduje nošenje tkanin, ki so mešanica volne in lanu. Ko so se obleke pojavile v trgovinah, se je pritožilo 40 ali 50 Izraelcev. Konservativni judje sicer niso glavne stranke v Zarinih prodajalnah, a nekateri vseeno uspejo najti obleke zase. Sporne obleke so že umaknili iz trgovin. Zara pa je v časopisih, namenjenih ortodoksnim izraelskim judom, objavila veliko opravičilo. Nezadovoljnim kupcem, ki so kupili obleke, pa bodo vrnili denar.