Slovenska evrovizijska žirija. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Slovenska evrovizijska žirija. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Helena Blagne
Helena Blagne je prepričana, da bo Tinkara Kovač tudi danes odlično odpela pesem Round and Round. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Strokovna žirija
Pred ogledom generalke. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Priznana slovenska pevka Helena Blagne si ne upa napovedati uvrstitve naše predstavnice v velikem finalu 59. Evrovizije, je pa dodala, da so pričakovanja najvišja.


"Zelo prijetno presenečena sem, navijali smo za Tinkaro, za celotno ekipo,"
je četrtkov izbor, na katerem si je Tinkara s skladbo Round and Round pridobila vstopnico za evrovizijski finale, pokomentirala predsednica slovenske evrovizijske žirije, ki bo skupaj s slovenskimi ljubitelji glasbenega tekmovanja določila glasove, ki jih bo Slovenija podelila drugim sotekmovalcem na letošnji Evroviziji. 50 odstotkov glasov boste prispevali vi, drugo polovico pa žirija.

V finalu lahko svoj glas oddate na naslednje številke: 090 73 -01 do 090 73 -26. Z mobilnikov pa na številkah: *370*01# do *370*26#

Cena oddanega glasu je 0,84 evra z DDV-jem.

V žiriji so se poleg Blagnetove znašli še pevka Alya (na Emi je nastopila leta 2009), baskitarist Anže Langus Petrovič, ki zadnje čase na odrih spremlja Jana Plestenjaka, hkrati pa tvori dvojec Da Phenomena z Matetom Brodarjem; kitarist in pevec skupine Manouche Robert Pikl; novinar in pevec skupine The Toronto Drug Bust Izak Košir.

Helena je zelo počaščena, ker bedi nad mlajšimi kolegi, kako pa poteka delo žirije: "Nič se med seboj pravzaprav ne dogovarjamo, vsak glasuje po svoji vesti, če se točke za kakšno državo izenačijo, potem ponovno glasujemo z dvigom rok. Smo na isti valovni dolžini, smo dokaj enotni, prvi dan smo približno enako glasovali."

Kaj pa pri izvajalcih ocenjujejo: "Celoto gledamo, to je kot nekakšen mozaik, kjer mora biti seštevek vsega: od odrske prezence do glasbe same, besedila, šov ... Evrovizijo imam od vedno rada, letos mi je še posebej všeč scena, se mi zdi, da se države gostiteljice tekmujejo med seboj, katera bo priredila večji, boljši šov."

"Pomembno je, da se o izvajalcih govori"
Na vprašanje, kdo so njeni favoriti, poleg Slovenije seveda, pa je Helena, ki smo jo ujeli pred ogledom generalke za veliki finale, povedala: "Nisem še slišala vseh, danes bom slišala še drugo polovico. Drugače pa mi je Švedska všeč, pa Romunija, zelo dobro pojeta, tudi drugače je letos zelo veliko dobrih vokalov. Tudi Avstrijec je zelo poseben ... njegova skladba mi je všeč, sam nastop in tudi vokal konec koncev, zelo odbit je, o njem se govori se, in to je tudi pomembno, to je seštevek vsega, kot sem prej rekla."