Modni oblikovalec Marc Jacobs s svojo muzo, supermanekenko Kate Moss, katere podoba krasi nešteto oglasov in naslovnic revij. Kate velja tudi za pravo stilsko in popkulturno ikono. Foto: AP
Modni oblikovalec Marc Jacobs s svojo muzo, supermanekenko Kate Moss, katere podoba krasi nešteto oglasov in naslovnic revij. Kate velja tudi za pravo stilsko in popkulturno ikono. Foto: AP
Models as Muse
Utrinek z razstave Models as Muse, ki jo v newyorškem Metropolitanskem muzeju lahko ujamete do 9. avgusta. Foto: Reuters

V newyorškem Metropolitanskem muzeju umetnosti se bodo na razstavi Models as Muse: Embodying Fashion (v prevodu Modeli kot muze: Utelešenje mode) poklonili nekaj "uradno" najlepšim ženskam na svetu, hkrati pa prikazali, da so se ideali lepote s časom spreminjali in postali vse bolj dostopni tudi ženskam izven peščice srečnic z idealnimi merami. Pa so res?
Od povojnega blišča do "razcapanega" grungea
Razstava, ki bo na ogled do 9. avgusta v muzejskem Kostumskem inštitutu, sledi visoki modi in njenim obrazom - modelom - od časov po drugi svetovni vojni do grunga in minimalizma 90. let s pomočjo ikoničnih fotografij, naslovnic revij, oglasov, oblačil, glasbe in filmskih posnetkov, ki ponazarjajo vsako od obdobij. Postavitev raziskuje moč oblačil, modne fotografije in modelov pri projiciranju podob lepote skozi čas, so zapisali kustosi razstave.
Časovnica razstave se začne v zlati dobi sofisticirane visoke mode, ki se je nato umaknila mladinskim subkulturam 60. let, sledila jim je doba glamuroznih supermanekenk, ki se je končala z grungeom, nasprotjem glamurja. Prav ta zadnji preskok je zamajal zgodnejša dojemanja lepote in današnje ideale oblikoval v bolj raznolike in širše dostopne kot kdajkoli prej, je za Reuters povedal Kohle Yohannan, gostujoči kurator.
"Na koncu ponovno sestavljamo koščke, kot v nekakšni postmoderni sestavljanki," je povedal in dodal: "Ženske so danes bolj prisotne v vizualni kulturi: zastopane so vse rase in vse starosti. Mislim, da bo ta razstava obiskovalce spodbudila k priklonu: vsakemu tipu ženske, vsaki rasi, vsaki velikosti." Pisec in kulturni zgodovinar Yohannan je razstavo postavil skupaj s Haroldom Kodo, kustosom in vodjo Kostumskega inštituta.
Medtem ko bodo modni navdušenci uživali v vsakem trenutku in podrobnosti, bodo tisti manj modno osveščeni prepoznali vsaj Twiggy in Christie Brinkley, pa supermankenke Lindo Evangelisto, Naomi Campbell, Claudio Schiffer, suhljato Kate Moss in gibko Gisele Bündchen.

A. K.

Nekaj utrinkov s slavnostnega odprtja razstave si oglejte v fotogaleriji spodaj: