Erik Maj Potočnik (na fotografiji z Matjažem Plošinjakom) meni, da smernice narekujejo predvsem mediji in modni novinarji. Foto: MMC RTV SLO
Erik Maj Potočnik (na fotografiji z Matjažem Plošinjakom) meni, da smernice narekujejo predvsem mediji in modni novinarji. Foto: MMC RTV SLO
Draž pletenine
Urška Draž je izpostavila nošenje visokih škornjev nad koleni in razkošne kroje (na fotografiji z bratom Tomažem Dražem). Foto: MMC RTV SLO

Po besedah oblikovalca Erika Maja Potočnika, ki pod blagovno znamko Mem Couture ustvarja z Matjažem Plošinjakom, je sicer težko govoriti o smernicah, ki jih v bistvu "diktirajo mediji". "Oblikovalci ustvarjamo oblačila in imamo pravzaprav vsak svojo vizijo ter lasten trend," je dejal, a kljub temu dodal, da je letos v ospredju črna barva.

"Ostajajo poudarjena ramena in silhuetirana linija s poudarkom prsi, pasu in bokov," pravi Potočnik in med modnimi dodatki našteje historične cilindre in baretke, pri čemer poudari, da se nam lahko zdi, da so modne zapovedi enake kot pred dvajsetletjem, vendar ni tako. "Gre le za spogledovanje s tistim časom," dodaja.

Poudarjena ramena ...
Prav tako 80. leta kot navdih za kolekcijo jesen/zima izpostavlja oblikovalka Maja Ferme iz MF Studia. "Izpostavila bi pajkice, bujne pričeske, poudarjena ramena, obleke, ki so lahko ali romantične z volančki ali bolj trdih oblik," pravi Fermetova in dodaja, da bosta prevladovali siva in temnomodra barva, ki nekako izpodriva črno. "Hkrati pa se pojavljajo tudi živahnejše barve, kot so rdeča, smaragdno zelena, rumena, rožnata in oranžna," pojasnjuje. Letos bodo po njenem mnenju v ospredju predvsem jakne z visokimi rameni in s poudarjenim pasom, kombinirane z visokimi škornji nad koleni.

... in visoki škornji nad koleni
Nošenje visokih škornjev nad koleni pa je izpostavila tudi Urška Draž iz Draž pletenin, ki se strinja z drugimi, da bodo letos v ospredju vpadljivi, razkošni kroji s poudarjenim volumnom. Pri razkošnosti po njenih besedah ne zaostajajo tudi pokrivala, "ki so prave umetnine na glavi", dolge rokavice pa se bodo kombinirale s krajšimi rokavi.

Pri barvah pa Draževa ni želela izpostavljati določenih odtenkov, saj "gre za stvar posameznika". S tem se strinja tudi oblikovalka Stanka Blatnik iz Ateljeja SB. "Sama ustvarjam stvari, ki niso vezane na trend, ampak gre bolj za večne kose," pravi Blatnikova, ki se v zadnjem času ukvarja predvsem s poročnimi oblekami. "Med na primer 100 odtenki zelene izberemo pravega glede na barvo las, kože posameznika," še dodaja.