Široki pasovi okoli bokov niso več v modi. Mogoče pa še kdaj pridejo prav? Foto: EPA
Široki pasovi okoli bokov niso več v modi. Mogoče pa še kdaj pridejo prav? Foto: EPA
Punce, bodite ženstvene! Kravate pustite moškim. Foto: EPA
Očala Ray-Ban
Očala Ray-Ban se vračajo med modne zapovedi. Foto: EPA

Pomlad je pred vrati in z njo nove modne smernice. Nekateri kosi oblačil so že stari znanci z ulic, saj že nekaj let vztrajajo v modi. Za to so zaslužne predvsem svetovne zvezde, ki se že tri leta kot pijanec plota držijo svojih najbolj priljubljenih črnih "balerina" čeveljc.

Tovrstna obutev naj bi prevladovala tudi letos. Modni poletni vodnik vključuje oblačila, ki so "in" in tista, ki so "out", samo za primer, da se ne bi na ulici znašli v zadregi.

Kaj morate skriti na dno omar?
Široki, usnjeni pasovi, ki se jih nosi čez obleke, so z modnega koledarja izginili po lanski jeseni oziroma zimi, ko so bili zelo moderni. Letošnje spremembe niso več povezane s poudarjanjem bokov, ampak ramen. Lani so bile moderne moške kravate, za njihovo priljubljenost pri nežnejšem spolu pa je poskrbela Kate Moss. Zdaj je končno napočil čas, da jim rečemo "adijo". V modi bo poudarek na ženstvenosti, kar pomeni, da za moška oblačila v ženskih omarah ne sme biti prostora.

Lobanje - pozabite!
Vsekakor so "out" tudi lobanje. Ta punkerski vzorec je lani preplavil ulice. Prva ga je v javnost spravila igralka Sienna Miller, nosili pa smo ga na majicah, torbah, pasovih ... Kar je dovolj je dovolj, izogibajte se jih! Rutka v laseh v slogu Axla Rosa prav tako ni več v modi, upamo pa, da bosta to spoznali tudi Nicole Ritchie in Lindsay Lohan in da jim boste to poletje rekli "goodbye". Dokolenke - ko malo bolj razmislimo, kdo je to zadevo sploh razglasil za moderno?! Z zadovoljstvom lahko rečemo "bye, bye"!

In kaj je letos "in"?
"Volumen in samo volumen" je bila modna zapoved letošnje zime. Zaobljene oblike so se po vsemu sodeč le prijele in navdušile modno ozaveščene zvezde, ki se jim ne nameravajo kar tako odreči. V modo prihaja retrovzorec - pike, krogi, kvadrati - namesto rožic. Letošnjo sezono bomo navdušeni nad celo vrsto geometrijskih oblik, natančneje nad vsem, kar nas spominja na modo iz časov legendarne Twiggy.

Še vroče bo!
Minikrila bodo letos vroče blago. Čim krajše, tem boljše, pravijo modni strokovnjaki. Glede na to, da so noge še vedno v ospredju, poleg minikril, smo iz lanske sezone obdržali še kratke hlače, ki bodo tudi letos zelo moderne. Škornji do gležnjev (seksi gležnarji) bodo ob "balerinkah" najbolj iskan kos obuval. Usnjeni in po možnosti oblike, ki spominja na 80. leta, bodo v kombinaciji z ultrakratkimi minikrili idealni. "Skinny džins" in balerinke - kombinacija, ki jo obožujemo že nekaj let zapored. Tako je tudi zdaj, čeprav se v modo vračajo hlače s širokim krojem, ki bodo v kombinaciji z ozkim nogavicam in ravnim čeveljcem še vedno "šik".

Kaj pa očala?
Letos so se v modo vrnile tudi legendarne "ray-banke". Čeprav jih je v trgovinah za zdaj še težko najti pobrskajte po omarah, morda boste našli celo kakšen izviren primerek iz osemdesetih let prejšnjega stoletja!