Vivienne Westwood ni le dama v smislu članstva v viteškem redu britanskega kraljestva, ampak tudi prva dama pankovske estetike v svetu mode. Foto: EPA
Vivienne Westwood ni le dama v smislu članstva v viteškem redu britanskega kraljestva, ampak tudi prva dama pankovske estetike v svetu mode. Foto: EPA

Postavitev prinaša vpogled v to, kako je pankgibanje od svojih začetkov v 70. letih preteklega stoletja pa vse do danes vplivalo na smernice v visoki modi.

Na razstavi bo na ogled okoli 100 moških in ženskih oblek. Izvirna oblačila pankerjev iz 70. let bodo postavili ob bok sodobnim oblačilom in tako predstavili, kako so se v visoki modi pojavili pankerski vizualni simboli. Vanjo so se med leti namesto bleščic prikradle varnostne zaponke, perje pa so zamenjale britvice. Velik poudarek bo tudi na rabi različnih materialov, tehnik in na nakitu, povezanim z uporniškim pankerskim slogom.

Vpliv dadaizma in postmodernizma
Kot piše na spletni strani muzeja, postavitev prinaša poglobljeno multimedijsko izkušnjo, saj bodo ob oblačilih predvajali glasbene videe iz določenih obdobij. Inštitut za kulturo oblačenja velja za posebnost, saj v njem pripravljajo razstave, ki obiskovalcem približajo povezave med umetnostjo in modo. Znano je, da so na pankerski slog vplivala tudi umetnostna gibanja, kot sta dadaizem in postmodernizem.

Kustos Andrew Bolton je ob razstavi spomnil, da si modni oblikovalci kljub vsem težnjam pripadnikov pankerskega gibanja, da ne bi podlegli modnim zapovedim, prilaščajo estetiko panka, ker bi prek nje v svoje kreacije radi ujeli značilno mladostniško uporništvo in agresivno moč.

Razstava bo na ogled do 14. avgusta.