Victoria Beckham na naslovnici Vogua - celopostavni posnetek (pre)suhe starlete bi večino bralcev Voguea vznemiril. Foto: Vogue
Victoria Beckham na naslovnici Vogua - celopostavni posnetek (pre)suhe starlete bi večino bralcev Voguea vznemiril. Foto: Vogue

Alexandra Shulman pravi, da modni oblikovalci pošiljajo vzorce oblačil, ki so za večino manekenk "zdravega videza" premajhna, zato je čas, da se trend številke 0 (evropska 32) dokončno poslovi.

V pismu, ki ga je Shulmanova razposlala vodilnim dizajnerskim modnim hišam, je zapisala, da bralci Voguea ne marajo v reviji gledati fotografij deklet "s štrlečimi kostmi in brez prsi ali bokov", in jih ob tem pozvala, naj ukrepajo.

Bralci razburjeni
"Zdaj ko delam za Vogue, so vzorci, ki jih morajo modeli nositi, postali precej manjši," razlaga Shulmanova. "Zdaj smo dosegli točko, ko so številne od vzorčnih številk premajhne celo uveljavljenim zvezdniškim modelom. Vse pogosteje sem prisiljena objavljati na naslovnici portrete, namesto da bi objavljala fotografije, na katerih vidiš oblačila, saj moje bralce vitkost modelov v polni postavi preprosto - vznemiri."

Pismo, ki ni bilo mišljeno, da pride v javnost, je Vogue med drugim odposlal Pradi, Versaceju, Yves Saint Laurentu in Chanelu. To je prvič, da so se pri tej starosti modnih revij javno izrekli proti uporabi modelov s številko 0. In le upamo lahko, da bodo potezi Voguea sledile še druge revije.

K. S.