Kariera 32-letne supermanekenke cveti kot še nikoli. Foto: EPA
Kariera 32-letne supermanekenke cveti kot še nikoli. Foto: EPA
Kate Moss
Britanska lepotica je prava kameleonka in po številu modnih znamk, ki jih predstavlja, prekaša vse ostale zvezdnike. Foto: EPA

Mossova, ki na leto sicer zasluži okrog 11 milijonov funtov (skoraj štiri milijarde tolarjev), naj bi v zadnjem letu zaslužila kar 30 milijonov funtov, in to v času, ko se je modni svet razdelil na dva tabora - eni so ji stali ob strani, drugi pa so ji obrnili hrbet po tem, ko so jo fotografirali med uživanjem kokaina. Čeprav je kazalo, da škandal uničuje njeno kariero, in je kar nekaj podjetij prekinilo oglaševalske pogodbe s suhljato Britanko, je po 12 mesecih videti, da je vse skupaj karieri Mossove celo koristilo: podpisala je več novih mednarodnih pogodb, "težkih" med milijon in tri milijone dolarjev. Gre za ugledne modne znamke: Louis Vuitton, Burberry, Calvin Klein in Christian Dior.

Kate - modna ikona s kultnim statusom
Modni strokovnjaki pravijo, da je imel Katin kokainski škandal neverjeten učinek, saj je še okrepil njeno razvpito podobo. Iz medijskega linča se je pobrala močnejša kot kdaj koli prej, saj je ostala zvesta sama sebi. Sedaj jo hočejo vsi. Iz štoraste najstnice, ki jo je na začetku devetdesetih na newyorškem letališču JFK opazila ustanoviteljica manekenske agencije Storm, Sarah Doukas, se je Kate razvila v modno ikono s kultnim statusom, ki ga lahko vcepi v vsako blagovno znamko - od draguljarne Bulgari do mobilnikov Virgin. Še dva zgovorna primera: prodaja kozmetične znamke Rimmel je od leta 2001, ko so začeli sodelovati z Mossovo, narasla za 20 odstotkov, pred kratkim pa so Kate fotografirali z nekaj sto tolarjev vredno torbico neke dobrodelne organizacije in prodaja se je povečala za desetkrat.