Foto:
Foto:
Džotaro Saito vabi, da si garderobo popestrite s kimonom s sodobnim pridihom. Foto: Reuters
Čeprav je morda videti enostavno, ni: nošenje kimona zahteva posebna znanja in elegantno držo, ki jo že stoletja poosebljajo gejše. Foto: Reuters

Kimone na Japonskem dandanes nosijo večinoma le še ob uradnih in svečanih priložnostih, a oblikovalec Džotaro Saito upa, da mu bo s svetlimi in potiskanimi tkaninami uspelo zapeljati japonske in tuje modne navdušence, ki bi radi svoji vsakdanji garderobi dodali nekaj izvirnega.

Fotozgodbo "kimonoutrinkov" najdete tukaj.
Tudi v kimonu sproščeni - a s precej vaje
Saito je po modni reviji povedal: "Moje sporočilo je: kimono lahko oblečeš tudi za na zabavo, rojstni dan, tiste iz džinsa pa lahko opereš celo v pralnem stroju. Lahko je tudi sproščeno oblačilo, kot drugi kosi modnih oblikovalcev, ni namenjen le za poroke in pogrebe."

A vseeno - za pravilno nošenje kimona je potrebna vaja (obstajajo tudi tečaji oblačenja in nošenja kimona; Japonci znajo pač iz preprostih stvari ustvariti umetnost - podobno je tudi z obrednim pitjem čaja). Več manekenk je bilo po poročanju novinarjev, ki so bili navzoči na modni reviji, videti precej "zategnjenih", ko so se po modni brvi sprehajale v tesno zategnjenih kimonih, saj so bolj vajene hoje po pistah v krilih in hlačah.

Tudi kimono je lahko seksi
Manekenkam z neonsko rožnatimi in zelenimi lasnimi vložki, ki so štrleli iz dolgih konjskih repov, so nadeli kimone v drznih barvnih kombinacijah - kot tudi sicer izgledajo ta starodavna tradicionalna japonska praznična oblačila, čeprav je sodobno japonsko oblikovanje bolj znano po zamolklih sivih in črnih minimalističnih kreacijah.

Kimoni in pasovi v zeleni in svetlooranžni, rožnati in rdeči, gorčično rumeni in smaragdno zeleni so se svetlikali pred očmi občinstva, ki so ga sestavljali predvsem japonski kupci in modni navdušenci, med njimi je bilo tudi nekaj pokončno sedečih gledalk v elegantnih - kimonih. Sproščeno noto so opravam dodali svetlečečrni trakovi za lase, na brvi pa je bilo menda videti tudi nekaj seksi, frfotavih svilenih kosov v rdeči in črni, "ki bi se dobro znašli tudi v baru ali nočnem klubu".

Saito, oblikovalec iz starodavne japonske prestolnice Kjoto, po vzoru svojega dedka in očeta nadaljuje tradicijo avantgardnih kimonov, sodeluje pa tudi z izdelovalci pohištva in notranjimi oblikovalci. Njegova dela, predstavljena na tokijskem tednu mode, je navdihnila kamelija, cvet, ki ga Japonci povezujejo z veselimi dogodki, kot je rojstvo otroka, pa tudi z nesrečo. Kimoni na modni reviji so odražali prav to nasprotje: z vzorci in barvami, ki so prehajali od temačnih odtenkov do kričečih potiskov - pri moških kimonih pa tudi do nesmrtnega modrega džinsa.

A. K.