Razstavo kreacij Roberta Capuccija je Mestni muzej Ljubljana pripravil skupaj z Veleposlaništvom Italijanske republike in z Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/P. B.
Razstavo kreacij Roberta Capuccija je Mestni muzej Ljubljana pripravil skupaj z Veleposlaništvom Italijanske republike in z Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/P. B.
Razstava modnih skulptur Roberta Capuccija

To je italijanski modni kreator Roberto Capucci, čigar tekstilne umetnine so ta čas na ogled v ljubljanskem Mestnem muzeju. Razstava, s katero se ljubljanski muzej trenutno uvršča ob bok palači Pitti v Firenzah, muzeju Victoria & Albert v Londonu in umetnostnozgodovinskemu muzeju na Dunaju, kjer so nekatere od Capuccijevih v obliki oblek izražene fantazije dobile stalni dom, predstavlja nekaj najčudovitejših Capuccijevih ekstravagantnih kreacij, v galeriji Vžigalica pa si lahko ogledate tudi njegove skice in avtorske risbe.



Pri 26 so Capuccija imenovali za najboljšega italijanskega modnega oblikovalca - še posebej ga je cenil Christian Dior -, že naslednje leto pa si je prislužil vzdevek italijanski Givenchy. Po uveljavitvi v svetu mode se je Capucci lotil tudi kostumografije. Znano je njegovo delo za režiserja Piera Paola Pasolinija, še drugačno pot pa je ubral po letu 1980. Distanciral se je od institucionalizirane modne industrije in se posvetil raziskovanju možnosti oblikovanja oblek kot umetnin in uporabi nenavadnih materialov. Tako so tudi nastale njegove oblačilne skulpture, do zdaj prikazane že na več razstavah po celem svetu.

Polona Balantič












Razstava modnih skulptur Roberta Capuccija
Čarobnost razstave še stopnjuje postavitev svečanih oblek med zgodovinske eksponate Mestnega muzeja, ob katerih Capuccijeve obleke-skulpture skoraj oživijo. Foto: MMC RTV SLO/P. B.
Večerne obleke Kabošon je Capucci izdelal iz belega in črnega atlasa, obdelanega z vezenino. Foto: MMC RTV SLO/P. B.
Že v petdesetih je dal Capucci vedeti, da ga še posebej privlačijo nenavadni materiali. Tedaj je na večerno obleko prišil prodnike z vrta, pozneje je večkrat uporabil drage kamne in še pogosteje zlate lističe oziroma zlat laminat. Foto: MMC RTV SLO/P. B.
Capucci slovi kot mojster draperije in večplastnosti. Zadnja je značilna tudi za njegovo menda najbolj znano obleko (to seveda ni ta, ki je predstavljena na tej fotografiji), ki je bila v 50. letih predstavljena v oglasu za Cadillac in katere posebnost je krilo iz devetih plasti, od katerih je vsaka nekoliko krajša. Foto: MMC RTV SLO/P. B.
Roberto Capucci je nekatere svoje obleke dobesedno 'ročno' izdelal z zvijanjem, ovijanjem in prepletanjem materialov. Foto: MMC RTV SLO/P. B.
Da so Capuccijeve obleke zares prave umetnine, potrjuje tudi dejstvo, da so bile leta 1995 predstavljene na beneškem bienalu vizualne umetnosti. Foto: MMC RTV SLO/P. B.
Roberto Capucci je veliko časa posvetil tudi študiji ženskega telesa. Ni se namreč želel omejiti na klasično cilindrasto formo in poskušal je najti druge kroje, ki bi ravno tako poudarjali zapeljivost ženskega telesa. Foto: MMC RTV SLO/P. B.
Tudi na romantiko sicer popolnoma imuna dekleta, si ob pogledu na Capuccijeve večerne obleke zaželijo postati princeske. Foto: MMC RTV SLO/P. B.
Capucci je znan tudi kot dober 'prodajalec' svojih oblek. Njihovo vrednost 'umetno' zvišuje prek ustvarjanja 'mistike'. Zahteva namreč, da se njegove modne revije odvijajo v popolni tišini, prav nikoli ni dopustil izdelave dvojnika katere koli od njegovih kreacij in vsaka ženska, ki si želi nositi Capuccija, ga lahko kupi le na modni reviji. Če ima seveda to srečo, da ji je tam predstavljeno oblačilo prav. Foto: MMC RTV SLO/P. B.
Inspiracija za številne Capuccijeve izdelke je izjemno fina obdelava dragocenih tkanin, značilna za srednjeveško, renesančno in baročno oblačilno kulturo v italijanskih republikah in kneževinah, Foto: MMC RTV SLO/P. B.