Meryl Streep v Hudičevki v Pradi nosi le kreacije s podpisi največjih oblikovacev. Foto: EPA
Meryl Streep v Hudičevki v Pradi nosi le kreacije s podpisi največjih oblikovacev. Foto: EPA
Helen Mirren v Kraljici
Helen Mirren je v Kraljici oblečena precej resneje kot Streepova v Hudičevki. Foto: EPA

Za oskarja za kostumografijo se bodo 25. februarja potegovali filmi Prekletstvo zlate rože, Sanjska dekleta, Hudičevka v Pradi, Marie Antoinette in Kraljica. Favorit v tej kategoriji za spremembo ni hvaljena Kraljica, saj poznavalci stavijo na "modno satiro" Hudičevka v Pradi, v kateri je blestela Meryl Streep, ki je letos med petimi nominirankami za oskarja za glavno žensko vlogo.

Uresničili so modne fantazije gledalcev
Kostumografija Hudičevke je delo znane stilistke in modne oblikovalke Patricie Field. "Osnovna ideja je bila, da na neki način zadovoljimo modne fantazije gledalcev. Moja naloga je bila, da zabavam ljudi z oblačili in da film naredim lep. Nisem delala dokumentarca," je Fieldova povedala v intervjuju za Vogue.

Številna priznanja za Seks v mestu
Patricia Field se je med vodilne prebila tudi po zaslugi prijateljstva s Sarah Jessico Parker. Parkerjeva jo je pripeljala v Seks v mestu. Za kostumografijo v nanizanki je bila Fieldova nominirana za pet emmyjev - dobila je enega - ter za kar šest nagrad, ki jih podeljuje ceh ameriških kostumografov - podelili so ji štiri.

Milena Canonero nominirana že osmič
Drugi nominiranci so Milena Canonero za film Marie Antoinette (za oskarja se poteguje že osmič, dobila pa ga je za filma Ognjene kočije in Barry Lyndon), Consolata Boyle za Kraljico, Sharen Davis za Sanjska dekleta (leta 2004 je bila nominirana za film Ray) in Yee Chung Man za Prekletstvo zlate rože.