Bomo od zdaj na modnih stezah videvali le dekleta z lepšo, bolj zaobljeno postavo? Foto: EPA
Bomo od zdaj na modnih stezah videvali le dekleta z lepšo, bolj zaobljeno postavo? Foto: EPA
Kate Moss
Kate Moss je bila po mnenju modnih poznavalcev prva izmed anoreksičnih manekenk. Foto: EPA

Gonja proti presuhim manekenkam se je začela jeseni v Madridu, kjer so pred tednom mode sporočili, da na modne steze ne bodo spustili presuhih deklet, ki imajo indeks telesne mase nižji od 18.

Potem ko so španskemu zgledu sledili še Argentinci in Brazilci, se je italijanski minister za mladino Giovanna Melandri odločil pridružiti iniciativi, saj meni, da ima Italija pomembno vlogo v svetu mode in da bi morali biti zgled drugim. Tako bo ministrstvo objavilo manifest še pred začetkom milanskega tedna mode v februarju. Želijo si, da bi manifest podpisale tudi modne hiše, agencije in fotografi, ki delajo v svetu mode.

Milančani se ne strinjajo z namero ministrstva
Milanska modna industrija, ki je italijanski paradni konj, je že odbila apel ministrstva. Predstavnik velikih imen modne industrije, kot so Armani, Versace in Prada, je dejal, da bi lahko za vsako stoto manekenko rekli, da je presuha.

Suhljate manekenke so na modnih stezah zavladale v 90. letih prejšnjega stoletja, ko se je na sceni pojavila Kate Moss. Veliko zdravnikov in sociologov je že v preteklosti izrazilo skrb glede izgleda nekaterih manekenk, ki so spominjale na androgine. Sodu je dno izbila smrt brazilske manekenke, ki je umrla za posledicami dolgotrajnega stradanja.