Ženskam z velikimi prsmi ni treba več nositi 'starinskih' modrčkov, kakršne so nosile njihove matere. Opora za prsi, ki je hkrati privlačna, je dandanes na voljo tudi v večjih številkah. Na fotografiji danes že pokojna starleta Anna Nicole Smith, ponosna lastnica košarice F. Foto:
Ženskam z velikimi prsmi ni treba več nositi 'starinskih' modrčkov, kakršne so nosile njihove matere. Opora za prsi, ki je hkrati privlačna, je dandanes na voljo tudi v večjih številkah. Na fotografiji danes že pokojna starleta Anna Nicole Smith, ponosna lastnica košarice F. Foto:
Ob naslednjem nakupovanju spodnjega perila prosite za strokovni nasvet. Morda boste presenečeni nad odkritjem svoje prave številke modrčka! Foto: EPA

Medtem ko modni oblikovalci krojijo vse večja oblačila in se lahko marsikatera "ne-ravno-suhica" spravi v številko 38, izdelovalci modrčkov prodajajo modrčke z vse višjimi oznakami košaric. Dandanes mnoge ženske ugotavljajo - v šoku ali z navdušenjem, da je košarica F postala nova košarica D, pravi Laura M. Holson v spletni izdaji New York Timesa (omenjene velikosti smo iz ameriških "pretvorili" v slovenske, op. p.).

Pri enem največjih ameriških izdelovalcev modrčkov bo 80F nadomestil 80E na prestolu najbolj iskanih številk v letu 2009 (še pred tremi leti je bil to 80D). Tudi 75F je vse bolj iskana številka, letošnjo jesen bo na primer linija spodnjega perila supermanekenke Elle Machpherson, Intimates, ponudila prvo kolekcijo za ženske z večjim oprsjem - s košaricami od E do I.

Zakaj ženske nosijo vse večje košarice?
Teorije o tem, zakaj ženske nosijo vse večje košarice, so različne. Nekateri spremembe pripisujejo zdravstvenim in lepotnim smernicam. Vse več je žensk s čezmerno telesno težo, vse več pa se jih odloča tudi za kirurško povečanje prsi - kljub recesiji. Pri ženskah v srednjih letih so svoje naredili hormoni in leta. Večina izdelovalcev spodnjega perila pa pojav pripisuje dejstvu, da ženske končno poznajo pravo številko modrčka, čemur v ZDA rečejo kar "Oprah učinek". Od leta 2005, ko je priljubljena TV-voditeljica Oprah Winfrey svojo oddajo posvetila kupovanju prave velikost modrčka, se je namreč izjemno povečalo število žensk, ki v trgovinah s spodnjim perilom poiščejo nasvet.

A strokovnjaki pravijo, da še vedno kakšnih osem od 10 žensk nosi napačno velikost modrčka. Najpogosteje je težava v tem, da kupijo modrček s prevelikim obsegom pod prsmi, saj bolj oprijet trak poveča širino in globino košarice. Preprosto povedano: ženska, ki nosi 80B, bi najverjetneje lahko nosila tudi 75C al 70D. Veliko ima tu tudi psihologija. Mnoge ženske se bolje počutijo v 75B kot v 80A, saj jim to daje občutek, da so bolj vitke z večjimi prsmi.

Modrček mora nuditi dovolj podpore!
Medtem ko so nekatere ženske navdušene nad svojo novo velikostjo, imajo druge mešane občutke. Kot temu pravijo poznavalci, so "v zanikanju". Prepričane so, da se je zgodila nekakšna napaka. Mnoge, na primer, so prepričane, da niso kot "ženska, ki bi nosila košarico F", kakršno je imela na primer tudi razvpita Anna Nicole Smith. A pri velikih številkah modrčkov je treba biti pazljiv, da ponujajo dovolj podpore, saj jih ženske nosijo predvsem z namenom kljubovanja težnosti, čim dlje je to mogoče.

V nasprotju z oblačili pri modrčkih ni standardnih velikosti, zato je zmeda še večja. Britanke, na primer, nosijo modrčke s košaricami, označenimi od A do K, v ZDA pa so na voljo od A do G, pri nekaterih znamkah celo do L. Tudi plastični kirurgi pozivajo k poenotenju velikosti.

A. K.