Kako se je zunanji videz nivee spreminjal skozi čas. (Za povečavo kliknite na sliko.) Foto: Nivea
Kako se je zunanji videz nivee spreminjal skozi čas. (Za povečavo kliknite na sliko.) Foto: Nivea
Nivea, krema
Po iznajdbi eucerita in predstavitvi kreme Nivea so začele nastajati tudi druge podobne negovalne "maže". A le ena je prva. Foto: Nivea

Krema Nivea, ki jo je danes izdeluje kozmetično podjetje Beiersdorf, obstaja že od leta 1911. Tega leta so namreč iznašli prvo stabilno emulzijo vode-v-olju, imenovane eucerit, ki je pozneje postala osnova vseh drugih krem in pomeni pravo revolucijo v razvoju izdelkov za nego kože.

Kot piše na spletni strani Nivee, je legendarna krema nastala kot plod sodelovanja treh znanstvenikov. Kemik dr. Isaac Lifschütz je po naključju ustvaril emulgator eucelit, ki je omogočil vezavo vode in olja v stabilno kremo. Najprej so ga uporabljali le na medicinskem področju, dokler ni dermatolog prof. Paul Gerson Unna Lifschütza predstavil farmacevtu in podjetniku dr. Oscarju Troplowitzu, ki je takrat vodil kozmetično podjetje Beiersdorf.

Ta je takoj spoznal, da bi bila emulzija vode v olju popolna podlaga za kozmetično kremo, najti je moral le še ime zanjo - na koncu se je odločil, da ime izbere na podlagi snežno bele barve kreme. Izbral je besedi nix, ki v latinščini pomeni sneg, in nivis oz. niveus(latinski besedi za snežni).

Na začetku so niveo pakirali v rumene pločevinaste lončke, okrašene z zelenimi viticami v slogu art nouveau. Modra pločevinasta embalaža, ki jo poznajo v 200 državah sveta (v toliko državah namreč prodajajo to kremo), se je rodila šele leta 1925 in od takrat se lonček ni prav veliko spremenil.