Jean-Paul Gaultier pri kreacijah za prihodnji jesen in zimo ni varčeval s krznom. Foto: EPA
Jean-Paul Gaultier pri kreacijah za prihodnji jesen in zimo ni varčeval s krznom. Foto: EPA
Aktivistka Pete
Stella McCartney
Lahko Stella McCartney, glas razuma, ki opozarja in kritizira kolege, uresniči svoje želje? Foto: EPA

Nekatere velike modne hiše so praznovale, kar so v Parizu poimenovali "vrnitev krzna" - Jean-Paul Gaultier, Valentino in Christian Lacroix so manekenke na modno stezo pogumno poslali kar v krznenih plaščih.

Gaultier vztraja pri krznu
Borci za pravice živali in vsi nasprotniki uporabe krzna so se takoj oglasili, a tudi modni čarovniki niso ostali tiho. "Krzno je vedno bilo in vedno bo del mode. To ni vrnitev, ampak nadaljevanje. Vsako sezono hočem krzno, saj je to material, ki je v tem trenutku nezamenljiv," je povedal Gaultier, ki je za jesen in zimo 2007-2008 sešil krznen plašč in ga kombiniral s karirasto volneno tkanino.

Stella o usmrčenih živalih na hrbtu
Ena najglasnejših "oporečnic" je bila tudi tokrat zaprisežena vegetarijanka Stella McCartney, ena tistih modnih oblikovalcev, ki ženskam, ki nosijo krzno, sporočajo, da imajo mrtve živali na vesti. McCartneyjeva se strinja tudi z argumenti golih aktivistov za pravice živali, ki so v Parizu poskušali zmotiti nekaj modnih revij z veliko krzna. Stella, ki se je raje zatekla h kašmirju in volni, je povedala: "Ne maram ljudi, ki imajo na hrbtu usmrčene živali!"

Gola protestnica vznemirila Lacroixa
Že v sredo sta McCartneyjevo razočarala Christian Lacroix in Valentino, ki sta zimske plašče okrasila s krznenimi ovratniki. Med Lacroixovo modno revijo je na modno stezo skočila gola protestnica Pete, ki je imela na hrbtu z velikimi črkami napisano besedo krzno. Še preden so jo odstranili varnostniki, so jo v svoje objektive ujeli fotografi - namen je bil torej vsaj delno dosežen. Protestniki so skušali vdreti tudi na predstavitev Valentinove kolekcije, a jim ni uspelo.

"Hinavec sem! Ljubim krzno!"
Pri Valentinu so dogodke glede krzna pospremili z besedami: "Krzno je razkošje in vemo, da ga imajo naši kupci radi. Krzna ni manjkalo v New Yorku, nadaljevalo se je v Milanu, zato je logično, da ga je veliko tudi v Parizu." Riccardo Tisci, vodja oblikovalcev pri Givenchyju, je prav tako v kolekcijo vključil krzno. Tudi Christian Lacroix je bil odkrit: "Hinavec sem. Preprosto ljubim krzno." "Nekateri res ne poznajo sramu," pa je te izjave glasno komentirala Stella, ki je že večkrat povedala, da sta ji ljubezen do živali že v najrosnejših letih privzgojila starša Paul in Linda McCartney.