Christian Lacroix ob eni izmed svojih kreacij. Foto: EPA
Christian Lacroix ob eni izmed svojih kreacij. Foto: EPA
Christian Lacroix
Christiana Lacroixa so navdušile rože. Foto: EPA
V Parizu ni manjkala niti modna hiša Givenchy. Foto: EPA

Christian Lacroix je v svoji modni viziji povezal nepovezljivo. Ob istem času je bilo mogoče na modni stezi videti od prečudovitih baročnih kreacij v znamenju zlatih barv in luksuznih krojev do kreacij, navdahnjenih s šestdesetimi leti prejšnjega stoletja in kultnim popartom.

Vsi modeli so bili okrašeni s cvetjem, ki je znova navdihnilo Lacroixa. Čeprav se zdi kombinacija baroka, poparta in cvetja težko predstavljiva, je Lacroix potrdil svoj talent svetovnemu modnemu občinstvu. Zanj, kot kaže, meje ne obstajajo. Obstaja le uživanje v paleti barv in oblik, ki se med seboj dopolnjujejo na "catwalku" (modni stezi). Lacroixova kombinacija je jasna: vrnitev cvetličnega vzorca, dopolnjenega z raznobarvnim satenom, tilom ...

Givenchy
Kolekcija najmlajšega oblikovalca visoke mode v Parizu, Italijana Ricarda Tiscija, je navdahnjena z njegovim rodnim mestom, Tarantom. Spomin na otroštvo, preživeto v tem italijanskem pristaniškem mestecu, za Tiscija pomeni moč, ki jo je uporabil pri najnovejši kolekciji visoke mode. Kolekcija je bila predstavljena v duhu megle in sivine, kar je ustvarilo občutek enigmatičnosti. Nad obiljem "mornarsko" oblečenih modelov (admiralske jakne, suknjiči, klobuki ...) je bila izvedenaa oblikovalska dekonstrukcija. Tako so se vsem znana oblačila pojavila preoblikovana.

Tiscija pohvalila Sarah Mower
V določenih trenutkih so bila modno groteskna (v pozitivnem smislu), npr. pri Tiscijevi izvedbi admiralskih in kapitanskih pokrival. Zdaj je vsem kristalno jasna Tiscijeva poetična narava, ki predstavlja dramatične in melanholične kolekcije, prek katerih posreduje globoko sporočilo. Najboljši opis dela Ricarda Tiscija je ponudila poznana modna kritičarka Sarah Mower: "Ko mladi oblikovalec najde moč lastnega glasu, ga bo svet poslušal. Pri Tisciju se je pokazalo ravno to."