Najdebelejša septembrska številka sovpada s 120-letnico založniškega velikana Conde Nast, ki že od vsega začetka izdaja modno biblijo Vogue. Foto: Conde Nast
Najdebelejša septembrska številka sovpada s 120-letnico založniškega velikana Conde Nast, ki že od vsega začetka izdaja modno biblijo Vogue. Foto: Conde Nast
Lady Gaga je bila obraz z naslovnice Vogua marca lani, ki je bil pri Conde Nastu drugi po številu prodanih izvodov v zgodovini. Foto: Conde Nast

Na fotografiji, ki jo je v sodelovanju z legendarno stilistko Grace Coddington posnel v modni industriji zelo zaželeni dvojec Mert Alas & Marcus Piggott, Lady Gaga nosi živorožnato obleko s podpisom Marca Jacobsa. Podoba Lady Gaga je stilsko precej drugačna od siceršnjih fotografij slavnih, ki s širokimi (pobeljenimi) nasmeški krasijo naslovnice.

Na naslovnici Vogua, po navadi namenjene najbolj zaželenim manekenkam, so se že velikokrat znašle popvzvezde: med najbolj odmevnimi sta bili podobi Madonne iz leta 1989 in Adele iz letošnjega marca. Zadnja je dvigala prah predvsem zaradi pevkine močnejše postave, ki v modnih revijah niso ravno stalnica.

Septembrska izdaja Vogua velja za najpomembnejšo v letu, ne le v ZDA, zato se pri naslovnicah še posebej potrudijo. Japonsko in britansko bo, recimo, krasila ena najbolj vročih manekenk ta hip, Američanka Karlie Kloss.

O nastajanju te tradicionalno debele izdaje je nastal tudi dokumentarec R. J. Cutlerja The September Issue (2009), ki v (na trenutke) človeški luči prikaže zloglasno urednico ameriškega Vogua Anno Wintour.

Rekordnih 916 strani
Septembrska številka iz leta 2007, katere nastajanje je spremljal film, je bila z 840 stranmi rekordno debela, tehtala je 2,27 kilograma in je bila zadnja številka pred začetkom največje gospodarske krize po veliki depresiji v ZDA, ki jo je sprožil zlom Lehman Brothers.

Letošnja pa jo bo z 916 stranmi (da, nekaj takega kot telefonski imenik, na stotine strani seveda zavzemajo oglasi) prekosila! Na prodajna mesta v ZDA prihaja 21. avgusta, tik pred začetkom modnih tednov, na katerih bodo oblikovalci predstavili svoje zamisli za pomlad in poletje 2013.

V pogovoru za Vogue je 26-letna Lady Gaga razkrila tudi, da se včasih rada prepusti neodgovornemu obnašanju in se pretvarja, da ima 19 let. Včasih celo "uleti" v bar in pleše zgoraj brez na točilnem pultu ali pa seksa na plaži - in je pri tem nihče ne prepozna.