Karl Lagerfeld se je v Parizu predstavil dvakrat - s svojo in Chanelovo kolekcijo. Foto: EPA
Karl Lagerfeld se je v Parizu predstavil dvakrat - s svojo in Chanelovo kolekcijo. Foto: EPA
Karl Lagerfeld
Karl Lagerfeld je bil zelo nesrečen, ko je bil še bolj okrogel. Nato je v 13 mesecih drastično shujšal in osupnil modni svet. Foto: EPA

Vse skupaj se je začelo pred približno mesecem dni v Madridu, kjer so pred tamkajšnjim tednom mode sporočili, da na modne steze ne bodo spustili presuhih deklet, ki imajo indeks telesne mase nižji od 18.

Na potezo Madrida so se odzvali tudi v drugih modnih prestolnicah, polemike o koščenih manekenkah pa niso napolnile le modnih časopisov. A v Parizu so na modnih stezah spet kraljevala izredno suha dekleta deških postav in otroških obrazov. Lagerfeld, ki se že dolga leta ne loči od belega čopka in temnih sončnih očal, je povedal: "To niso anoreksična dekleta, ampak so suhljata. Imajo pač tenke kosti."

Vodilni oblikovalec modne hiše Chanel krivdo, da vedno več deklet zboleva za anoreksijo in bulimijo, pripisuje medijem. Z njim se strinja tudi Italijan Giorgio Armani.

"Pazite raje na predebele!"
Skrbi modne industrije, da so zelo suhe manekenke slab vzor dekletom po svetu, se zdijo Karlu Lagerfeldu močno pretirane. Legendarni modni oblikovalec je v Parizu opozoril na nekaj drugega - razvite države, med katerimi je izpostavil tudi Francijo, naj raje posvetijo pozornost ljudem, ki imajo težave s previsoko telesno težo. "V deželi, kot je Francija, ni vse rožnato. V regiji Pas de Calais, na primer, je 18 odstotkov deklet predebelih. Mislim, da potrebujejo zdravljenje one in ne tistega 'nič celih ne vem koliko' odtotka deklet, ki so morda res presuha," je povedal.

Hujšal je po posebni metodi
Tudi sam Lagerfeld je bil pred leti precej bolj okrogel, kot je danes. Nezadovoljen s svojo podobo se je podal na težko pot hujšanja in šokiral svet. V 13 mesecih je izgubil 36 kilogramov, povedal pa je, da ga je gnala misel na ozka oblačila Hedija Slimana, ki si jih je neznansko želel nositi.

Po radikalni izgubi kilogramov je ponosno izjavil: "Hujšanje je edina igra, pri kateri zmagaš, ko izgubiš." Uspelo mu je s pomočjo diete, ki jo je posebej zanj napisal zdravnik Jean-Claude Houdret, vsi, ki bi radi hujšali na enak način kot Karl, pa si jo lahko preberejo v Houdretovi knjigi The Karl Lagerfeld Diet.