Prihodnje leto bo minilo 70 let od premiere filma Čarovnik iz Oza, v katerem je zaigrala Judy Garland. Foto:
Prihodnje leto bo minilo 70 let od premiere filma Čarovnik iz Oza, v katerem je zaigrala Judy Garland. Foto:
Modni oblikovalci so si Dorothyjine čeveljce večinoma zamislili z visoko peto.
Prizor iz filma Čarovnik iz Oza
Svetovne slave niso doživeli le čeveljci, ampak tudi obleka, ki jo Judy Garland nosi v filmu.

Filmske igralke imajo v omarah na stotine parov čevljev, a pravijo, da so jim čevlji Judy Garland velikokrat služili kot navdih pri nakupovanju sicer bolj modernih primerkov.

“V omari imam veliko rdečih čevljev. Ne bi mogla reči, da so ravno podobni Dorothyjinim copatkom, saj imajo po navadi visoko peto in znak Manola Blahnika."

Ikonski čeveljci in belo-modra oblekica
Prireditve se je udeležila tudi igralka Lindsay Price, ki je ena izmed glavnih junakinj v nadaljevanki Ženska džungla. Tudi ona je priznala, da je kot majhna deklica občudovala Dorothyjine čeveljce. Na modni reviji pa se je vseeno prikazala v zlatih čeveljcih in ni sledila rdeči niti modne revije. Lindsay, ki je nastopala tudi v Beverly Hillsu, je dejala, da se nekoč ni navduševala samo nad čeveljci, ampak tudi nad modro-belo obleko, ki jo je deklica iz Kansasa nosila skozi ves film.

Na newyorškem modnem tednu Blahnik, Choo in Stefani
Modni oblikovalci, ki so zasnovali kolekcijo, so imeli v mislih čevlje, ki bi jih nosila današnja Dorothy, saj niso želeli le posnemati čevljev iz filma, ker so se modne smernice od takrat že zelo spremenile. Svoj pogled na Dorothyjine čeveljce je podal tudi Manolo Blahnik, ki je oblikoval nekaj parov, modna revija pa je potekala v Saks Fifth Avenue. Na reviji so se predstavili tudi Jimmy Choo, Gwen Stefani z modno znamko L. A. M. B. in Betsey Johnson.

"V moji domišljiji je Dorothy moderna ženska, ki zvečer v visokih petkah hodi po pijačah s prijateljicami, pozneje pa zaide še v kakšen klub," je pojasnil svoje videnje junakinje direktor Saks Fifth Avenue Michael Fink.

Par čevljev, ki so bili predstavljeni na modni reviji, je vreden vsaj 1.000 dolarjev, denar pa gre v dobrodelne namene, zato ne dvomijo, da bi čevlji ostali na policah. Najdražji čeveljci na modni reviji so bili posuti z rdečimi kristali Swarovski.