Leta 2009 je Liu Wen postala prva vzhodnoazijska manekenka, ki se je sprehodila po brvi v perilu Victoria's Secret. Foto: EPA
Leta 2009 je Liu Wen postala prva vzhodnoazijska manekenka, ki se je sprehodila po brvi v perilu Victoria's Secret. Foto: EPA
Liu Wen je na Kitajskem prava zvezda. O njej so posneli dokumentarec, v katerem je sodelovala tudi njena družina. Starši so spoznali, kako uspešna je njihova hči, ko so jo videli v oglasih za Estee Lauder, Gap in Calvin Klein. (Na fotografiji Liu Wen na modni reviji Stelle McCartney.) Foto: EPA
Za Kitajce Wen ni klasična kitajska lepotica, saj so obsedeni s svetlo kožo in svetlimi lasmi. Všeč so jim lutkasti obrazi brez poudarjene čeljusti. Foto: EPA
Preden je postala manekenka, se je videla v poklicu turistične vodnice. Foto: EPA

Leta 2009 je Wen zrušila stereotip in postala prva kitajska manekenka na reviji znamke spodnjega perila Victoria's Secret. Aprila lani pa je postala prvi kitajski obraz oziroma svetovna ambasadorka znamke Estee Lauder. Zgovoren podatek je, da podjetje proda za 300 milijonov dolarjev kozmetike na Kitajskem - to je njihov najhitreje rastoči trg in največji zunaj ZDA.

Rojena v znamenju zmaja
Wen živi v New Yorku, kamor se je iz Pekinga preselila po podpisu omenjene pogodbe. Takrat je znala le malo angleščine, a se je jezika v stalnem stiku s fotografi, stilisti, prijatelji in s pomočjo televizije in filmov (še posebej rada ima vampirsko sago Somrak) že dobro naučila. Liu Wen, po kitajskem horoskopu rojena v znamenju zmaja (27. januarja 1988), je zamudila že tri praznovanja kitajskega novega leta, a se zaveda, da so take žrtve v modnem svetu pač potrebne.

Odraščala je v (za kitajske razmere) majhnem kraju, kjer moda pravzaprav "ni obstajala", zdaj pa je Liu Wen odkrila ljubezen do "vintage" kosov, kar se zdi njeni mami in babici prav smešno. Svoje otroštvo v Jongdžovu opisuje kot "normalno", mesto je po njenih besedah dolgočasno, a zelo zeleno in zelo drugačno od s smoga prekritim Pekingom.

Neobičajno visoko običajno dekle
V šoli se je veliko učila, pridno delala domače naloge, se učila kitajskih plesov in igrala namizni tenis. Bila je pač običajno kitajsko dekle, ki pa se je od vrstnic razlikovalo po telesni višini: zrasla je do 1,79 metra in je zdaj visoka toliko kot njen oče. Bila je najvišja na svoji šoli, zaradi česar so jo pogosto dražili. Mama pa je v njej videla več in jo spodbujala, naj se prijavi na manekensko tekmovanje.

Nato so s prvo zmago, za katero je dobila računalnik znamke lemon (da, uganili ste, to je kitajska različica znamke apple) in s selitvijo v Peking prišle tamkajšnje modne kampanje, na modni brvi pa se je v začetku slabše znašla, saj ni znala hoditi v visokih petah. Je pa ravno v času njenih začetkov, leta 2005, Kitajska dobila svojo različico revije Vogue, katere prodaja izjemno hitro narašča in spreminja način, kako Kitajci gledajo na modo. Zdaj se pojavljajo tudi bolj avantgardne kitajske modne revije, kakršna je Numero in na katere prvi naslovnici, ki je izšla v dveh različicah, je v glavni vlogi nastopala prav Liu Wen.

Popolnoma novo življenje
Liu Wen je prva članica njene družine, ki je kdaj potovala zunaj Kitajske, od selitve v New York se je njeno življenje popolnoma spremenilo. Pred kratkim je staršem kupila novo stanovanje, njena mama je zdaj v pokoju in se uči kuhati (prej sta to počela babica in oče). "Na Kitajskem imajo ljudje le po enega otroka, zato ne želijo, da bi preveč delal. A manekenstvo lahko prinese veliko denarja in udobnejše življenje." Družino pogreša, stike redno vzdržujejo preko spleta.

Še vedno kar ne more verjeti, kako se je njeno življenje spremenilo. "Živim sanjsko. Tako srečna sem in navdušena in kar ne morem verjeti. Kitajke zelo težko uspejo na mednarodnem trgu ... Jaz pa nastopam v svetovni družbi, ne le azijski."

Čeprav njen obraz gleda s plakatov po celotni Kitajski, Wen skromno pravi, da so igralke na Kitajskem veliko bolj priljubljene od manekenk. Vendar jo na podzemni v New Yorku in na pariškem metroju ljudje ustavljajo in sprašujejo, ali je ona Liu Wen, in se želijo z njo slikati. "To je velika sprememba v mojem življenju. Vse se je spremenilo," pravi.