Kdor je London doživel v šestdesetih, je imel srečo, pravijo celo zgodovinarji. Foto: RTV SLO
Kdor je London doživel v šestdesetih, je imel srečo, pravijo celo zgodovinarji. Foto: RTV SLO
Leslie Hornby, bolj znana kot Twiggy, je danes stara 57 let, v 60. letih pa je imela status supermanekenke. Foto: EPA
Tudi minikrilo je začelo zmagoslavni pohod v 60. letih. Foto: EPA

Swinging London so poimenovali postavitev, ki je poklon britanski modi v 60. letih 20. stoletja, ki so bila čas hitrih političnih, družbenih in kulturnih sprememb.

Spomin na drugo svetovno vojno je končno začel bledeti
"Tudi za Veliko Britanijo se je takrat na neki način prvič po koncu druge svetovne vojne spet začelo obdobje blaginje," so zapisali v muzeju, ki nosi ime britanske kraljice Victorie in njenega moža Alberta. Mladi so se počutili svobodne kot še nikoli in na pohodu je bila seksualna revolucija. "London je zacvetel. To je bilo mesto, kjer je bilo takrat treba živeti," se strinjajo britanski zgodovinarji in tisti, ki so "swinging London" doživeli.

Britanci začnejo modo prodajati
Moda je skupaj z glasbo v nekem smislu postala najpomembnejše britansko izvozno blago. Tako kot glasba tudi moda ni dala veliko na dostojnost in razlike med spoloma. Moda je takrat dokončno pometla s preteklostjo in mladi so se začeli pogumno oblačiti drugače. Mladi modni oblikovalci so postali zvezdniki svoje generacije, njihovi butiki pa so ponudili nov način nakupovanja.

Minikrilo krene na pohod
Na razstavi je mogoče videti modna oblačila, ki so jih oblikovali Mary Quant, Paco Rabanne, Pierre Cardin in mnogi drugi, ki so našli navdih v Londonu. Minikrila, mini oblekice, debele dokolenke, oprijeti rebrasti puliji, vzorci pepita, ribja kost in "pied de poule" – ta še danes krasi škatlico Diorjevega parfuma Miss Dior – , oglati čevlji z nizko ali srednje visoko peto, celo papirnate obleke, potiskane z domišljijskimi vzorci – vse to je prinesla moda 60. let.

Razstava bo odprta še pol leta
Obiskovalci razstave Swinging London, ki bo odprta približno pol leta, si lahko ogledajo tudi televizijske posnetke in fotografije modnih revij in nekaterih londonskih butikov, ki so takrat veljali za kultne.