Tudi Naomi Campbell naj bi imela prenizek indeks telesne teže. Bo morala zato zapustiti italijanske modne steze? Foto: Reuters
Tudi Naomi Campbell naj bi imela prenizek indeks telesne teže. Bo morala zato zapustiti italijanske modne steze? Foto: Reuters
Kate Moss
Predstavo o anoreksičnih manekenkah je začela Kate Moss. Foto: EPA
Eshter Canadas

V skladu z dogovorom morajo manekenke dokazati, da so zdrave.

"Približno 60 odstotkov mladih deklet v naši deželi si želi, da bi bile bolj suhe, kot so," je ob podpisu manifesta povedala Giovanna Melandri, ministrica za politiko mladih. "To je tudi posledica predstave, da so samo zelo, zelo suhe manekenke lepe."

V Španiji so manekenkam, ki niso dosegle določene teže, prepovedali nastopanje na tednu mode v Madridu. Potem ko je mlada brazilska manekenka umrla zaradi anoreksije, so kampanjo proti presuhim in premladim manekenkam sprožili tudi v Braziliji.

Kazni za kršilce dogovora
Vendar pa v dogovoru ni podrobneje zapisano, kakšne bi bile morebitne kazni za kršilce, saj ta ni pravno zavezujoč. Glavni predstavniki modnega sveta so ob podpisu sicer obljubili, da bodo modne hiše spoštovale nova pravila. Eden izmed predlogov za kazen je bil, da bi modne hiše, ki bi prekršile ta dogovor, med drugim izgubile ugodne časovne roke ali datume na modnih prireditvah. "Gre za tehnično kaznovanje. Vendar so takšne tehnične posameznosti v modi zelo pomembne," je razložil Stefano Dominella, vodja AltaRome, ki organizira rimske dogodke. Ministrica Melandrijeva je ob tem priznala, da ta manifest "ne bo rešil problema", bo pa pripomogel k rešitvi.

Kriterij bo indeks telesne teže
Manifesto zahteva, da manekenke prinesejo zdravniško spričevalo, tiste, ki imajo "očitne motnje v prehrani", pa ne bodo smele nastopati na modnih revijah. Eden izmed kriterijev bo tudi indeks telesne teže. To je razmerje med telesno težo in višino na kvadrat. Svetovna zdravstvena organizacija uvršča ženske z indeksom pod 18,5 v kategorijo presuhih.

Boselli: "Indeks ni pravičen kazalnik!"
Vodja italijanske nacionalne modne zbornice Mario Boselli, ki predstavlja velika modna imena, kot so Armani, Versace in Prada, pa je ob tem izrazil nasprotovanje, češ da indeks telesne teže ni vedno pravičen kazalnik. Kot primer tega je navedel, da ima supermanekenka Naomi Campbell po poročanju medijev indeks telesne mase pod 18. "Kljub temu se lahko sprehaja po modnih stezah. Ni anoreksična in je zdrava. To, ali je nekdo zdrav ali ne, ni odvisno od indeksa. Če v zdravniškem spričevalu piše, da dekle lahko nastopi na modni reviji, potem ima lahko nižji indeks telesne teže," je prepričan Boselli.