Sarah Jessica Parker je bila kot Carrie Bradshaw skoraj vedno v Blahnikovih umetninah. Foto: EPA
Sarah Jessica Parker je bila kot Carrie Bradshaw skoraj vedno v Blahnikovih umetninah. Foto: EPA
Paul Smith
Paul Smith si je upal nekoliko več in s spominčicami spomnil na tisti del ženskega telesa, ki ima pomembno vlogo v Ljubimcu Lady Chatterley. Foto: EPA

Britanska založba je svojo 60-letnico želela proslaviti malo drugače. Zato so k sodelovanju povabili Blahnika in Smitha.

Visoke petke in spominčice
Blahniku so v roke porinili roman Gustava Flauberta Madame Bovary in mu pustili proste roke. Manolo Blahnik ga je "oblekel" v svojem značilnem slogu - dolge noge ženske na naslovnici so obute v čeveljce z visokimi petami. Paul Smith je bil še malo nazornejši - za roman D. H. Lawrenca Ljubimec Lady Chatterley je izdelal svilen ovitek z izvezenim trikotnikom modrih spominčic, ki spominjajo na "strateški del ženskega telesa", so zapisali pri Penguinu.

Smith in Blahnik sta že razprodana
Poleg Blahnika in Smitha so z založbo rojstni dan praznovali še videoumetnica Sam Taylor - Wood, ki je naredila naslovnico za roman Nežna je noč Francisa Scotta Fitzgeralda, skupina oblikovalcev Fuel, ki je "preoblekla" Zločin in kazen Fjodorja Dostojevskega, in arhitekt Ron Arad - na skrbi je imel Idiota, ki ga je prav tako napisal Dostojevski. Naštetih pet romanov je Penguin izdal v omejeni nakladi, vsi izvodi romanov Madame Bovary in Ljubimec Lady Chatterley pa so kljub zelo visoki ceni že razprodani.

Blahnik je študiral književnost
"Čarovnik za čevlje", 64-letni Manolo Blahnik, s svojo "knjižno nalogo" pri Penguinu najbrž ni imel veliko težav, saj je, preden se je posvetil modi, v Ženevi študiral književnost in leta 1965 tudi diplomiral. Nato je v Parizu študiral umetnost, se leta 1970 preselil v London in prvo trgovino odprl tri leta pozneje v londonski četrti Chelsea. Blahnika je med zvezde dokončno potisnila Carrie iz nadaljevanke Seks v mestu - igrala jo je Sarah Jessica Parker, ki brez njegovih čevljarskih umetnin ni mogla živeti.