Marilyn Monroe je umrla stara samo 36 let. Foto: EPA
Marilyn Monroe je umrla stara samo 36 let. Foto: EPA
Andy Warhol
Marilyn Monroe skozi oči Andya Warhola. Foto: EPA

Projekt Forever Marilyn se bo 23. oktobra končal z dražbo v londonski galeriji Scream, ves dobiček pa bodo namenili dobrodelni organizaciji Save the Children in njeni kampanji Rewrite the Future (Napišimo prihodnost na novo).

Modni oblikovalci so za dražbo izdelali unikatne modne kose, ideje zanje pa jim je dala legendarna blondinka. Tracey Emin, Sadie Frost, Alexander McQueen, Daisy de Villeneuve, Belen Echandia, Sam Taylor Wood, Philip Treacy, Vivienne Westwood in Rodnik so modni oblikovalci, ki so se pridružili projektu Forever Marilyn.

Tudi Marilyn je imela težko mladost
"Več kot 40 let po smrti je Marilyn Monroe še vedno imeniten simbol lepote in poželenja. A ne smemo pozabiti, da je Marilyn odraščala v sirotišnicah in pri rejnikih, zato je vedela, kaj pomeni biti nepriviligiran otrok." Dražbo bo pospremila tudi razstava fotografij Monroejeve, ki pa bodo na ogled le do 28. oktobra. Organizacija Save the Children bo z zbranim denarjem poskušala pomagati 43 milijonom otrok v državah tretjega sveta.

Marilyn Monroe, ki je nekoč izjavila, da spi "oblečena" le v nekaj kapljic parfuma Chanel no. 5, se že več kot 50 let pojavlja v najrazličnejših vejah umetnosti. Andy Warhol in Williem de Kooning sta le dva izmed znanih umetnikov, ki sta podobo Marilyn vključila v svoje ustvarjanje.