Razstava v muzeju bo sicer prva po 20 letih, ki se osredinja samo na moško modo. Foto: AP
Razstava v muzeju bo sicer prva po 20 letih, ki se osredinja samo na moško modo. Foto: AP

Čeprav je šele oktober, so v New Yorku z mislimi že pri prvem ponedeljku v maju. Vogue je namreč že objavil temo Met Gale 2025 – Superfine: Tailoring Black Style, ki črpa navdih iz knjige Monice L. Miller iz leta 2009, Slaves to Fashion: Black Dandyism and the Styling of Black Diasporic Identity.

Dogodek 5. maja bo v newyorškem Metropolitanskem muzeju umetnosti tradicionalno pospremil odprtje šestmesečne razstave, ki bo vsebovala tudi oblačila, slike in fotografije – vse bo raziskovalo "neizbrisen slog temnopoltih moških v kontekstu dandizma, od 18. stoletja do danes”.

Dandizem – slog moške mode in kodeks ravnanja, ki ga opredeljujejo krojena oblačila, prefinjenost in manire – že stoletja prevladuje v temnopolti skupnosti. Temnopolti dandizem je znan po integraciji evropskih moških oblačil z afriško estetiko. Zaznamoval je družbeni in kulturni odpor, boril se je proti stereotipom proti temnopoltim moškim v 19. in 20. stoletju.

Razstava v muzeju bo sicer prva po 20 letih, ki se osredotoča samo na moško modo. Pravila oblačenja za dogodek bodo razkrita v prihodnjih mesecih, poroča Billboard.

"Umetnost je izraz človečnosti, moda je sredstvo za spodbujanje raznolikosti"

Posledično so letos vsi sogostitelji moški, prvič v zgodovini pa so vsi temnopolti. Glavni urednici Vogua Anni Wintour se bodo tako pridružili igralec in režiser Colman Domingo, dirkač Lewis Hamilton, raper A$AP Rocky in glasbenik Pharrell Williams. Častni sogostitelj bo legendarni košarkar LeBron James.

"Poznam moč predstavljanja ter kako je lahko moda sredstvo za spodbujanje raznolikosti in slavljenje naših razlik," je povedal Hamilton, ki je v mlajših letih svojo identiteto odkrival prav prek sloga oblačenja, s katerim se je izražal. "Navdušen sem, da bom praznoval temnopolto zgodovino, in da pokažem, da gresta vključevanje in ustvarjalnost z roko v roki," je še poudaril.

"Zame je umetnost izraz naše človečnosti. Tam shranjujemo svojo zgodovino, pripovedujemo svoje zgodbe in manifestacijo naših sanj," je delil Williams, ki deluje tudi kot umetniški direktor za Louis Vuitton in se prav tako veseli, da bo Met Gala slavila zgodovino, talente, hrano, lepoto, slog in moč temnopoltih.