Modno revijo so poimenovali European Youth Fashion Show. Foto: Goran Rovan
Modno revijo so poimenovali European Youth Fashion Show. Foto: Goran Rovan
Oblačila so izdelali kar sami. Foto: Goran Rovan
Modna revija v Krškem

V Mladinskem centru Krško so pripravili prvo letošnjo izmenjavo. Na njej je sodelovalo 25 mladih iz petih držav, poleg Slovenije še iz štirih držav nekdanje Sovjetske zveze – Ukrajine, Belorusije, Armenije in Gruzije. Ves teden so se pripravljali, da so na koncu organizirali pravo modno revijo, ki so jo poimenovali European Youth Fashion Show. Ob tem so se poleg oblikovanja, krojenja in šivanja seznanili še s kvačkanjem in se naučili tudi hoje po modni brvi.

Mednarodno mladinsko izmenjavo je od podpori krškega mladinskega centra pripravilo Društvo širjenja uporabnih znanj. Katarina Ceglar, vodja mednarodnih programov v MC-ju Krško, je ob uspešno izvedeni modni reviji priznala, da so bili mladi tokrat res inovativni in povsem samostojni. Ob tem je še dodala: "Mladi so cel teden popolnoma sami šivali, oblikovali in ustvarjali modne dodatke, izvedli multimedijsko delavnico, priprave za postavljanje scene, izbrali glasbo in počeli še marsikaj. Tako da skoraj niso potrebovali strokovnjakov in mentorjev, saj so se sami vsega lotili in tudi izpeljali."

Ceglarjeva je tudi pojasnila, da je Društvo širjenja uporabnih znanj lani skupaj s partnerskimi državami uspešno prijavilo idejo organizacije evropske modne revije v programu Mladi v akciji, ki podpira mobilnost in neformalno učenje mladih. Tako so udeleženci te izmenjave dneve preživljali na delavnicah, ki so si jih izbrali sami. Vmes pa so še kuhali vse obroke v mešanih skupinah po narodnosti, izvedli anketo v lokalnem okolju o aktualnih temah, povezanih z EU-jem, in pripravili evropsko tržnico organizacij, kjer so predstavili svojo državo in organizacijo, v kateri se prostovoljno udejstvujejo.

Mednarodna izmenjava je presegla vsa pričakovanja, saj so mladi znova dokazali, da zmorejo sami izvesti tako velik in obsežen projekt. Pri pripravi modne revije so jim z materialom za oblačila pomagali nekateri donatorji, z oblikovanjem pričesk pa dijaki sevniške frizerske šole, tako da je bila revija res takšna, tako mora biti.

Za MMC Goran Rovan

Modna revija v Krškem