Brandon Flowers (The Killers) ima veliko zaslug za to, da mejkap na lepih fantih ni več tabu. Foto: EPA
Brandon Flowers (The Killers) ima veliko zaslug za to, da mejkap na lepih fantih ni več tabu. Foto: EPA
Tudi Dave Navarro že vrsto let prisega na obrobljene oči. Foto: EPA
Pete Wentz kaže pravilno uporabo.

In ja, to je to, kar se sliši. Eyeliner (črtalo za oči) za moške. K temu sodi pa še "manscara" (maskara za moške). Da gre za čisto pravi trend, in ne neko bizarno izmišljotino, dokazuje uvrstitev pojma v spletni urbani leksikon in pospešeno zalaganje britanskih in ameriških drogerij z novima ličiloma.

Poglejmo najprej v urbani leksikon. Guyliner: "Eyeliner, nanesen na moškega. Nekdaj področje le homoseksualcev, pankrokerjev in zabavljačev, pravilno nanesen guyliner počasi, a zanesljivo postaja družbeno sprejemljivejši za heteroseksualne moške, ki prisegajo na metroseksualnost, glamur in vsesplošno bajnost."
Od Ozzyja do Brandona
Leksikon ponuja celo primerke za "pravilno uporabo guylinerja" (sem sodi, denimo, lepi dečko Brandon Flowers iz Killersov ali pa Sam Endicott iz banda The Bravery) in "napačno (beri: preveč punk, premalo metro) rabo" (Joel in Benji Madden iz Good Charlotte, Billy Joe Armstrong iz Green Dayev).
Guyliner je zagotovo "in". In ne gre nikamor. Ne, da bi bila zadeva kaj novega - navsezadnje so ga (in ga še) brez zadržkov uporabljali vsi: od Ozzyja Osbourna in Princea do Dava Navarra in Russlla Branda. Še Bono je podlegel.
Danes sta najbolj vzorčna primera nedvomno Flowers (ki je imel "metro look" zlasti na prvem albumu - oglejte si video za Mr. Brightside) in basist Fall Out Boya Pete Wentz. Ta celo izkoristi vsako priložnost za reklamiranje guylinerja. V nekem intervjuju je celo dajal napotke za pravilno nanašanje. In ne pozabimo na Johnnyja Deppa oz. pirata s Karibov Jacka Sparrowa. Še noben moški z mejkapom ni bil videti tako seksi.
Bo šel v Angliji za med?
V Veliki Britaniji so guyliner že vpeljali v njihovo drogerijo Superdrug. Direktor družbe Jeff Wemyss vztraja, da njihova kozmetika, imenovana Taxy Man, ni namenjena zgolj transvestitom: "Te dni si lahko mačo in nosiš mejkap. Samo poglejte tipe, kot Russell Brand in Robbie Williams, oba imata mejkap in oba sta še kako čistokrvna možakarja." Wemyss razlaga, da so moški danes bolj obsedeni s svojim videzom kot kdaj poprej in da ni več tabu biti nečimern.
Razlika med navadnim eyelinerjem in guylinerjem sicer ni velika: drugi je le malce bolj odebeljen od ženskega ekvivalenta - primeren za čokate moške prste.
V spodnji galeriji si oglejte nekaj primerov uporabe guylinerja - pa naj si bo v "pravilni" ali pa "napačni" varianti.
Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si