Franc Rode bi vse duhovnike najraje videl v klasičnih temnih talarjih. Foto: RTV SLO
Franc Rode bi vse duhovnike najraje videl v klasičnih temnih talarjih. Foto: RTV SLO

Rode je opozoril, "da duhovniki ne razumejo pomembnosti duhovniških simbolov". V okviru tega naj bi preveč poudarka dajali modnim oblačilom.

Moderni duhovniki raje nosijo športne suknjiče kot dolge črne plašče," je povedal Barbiconi.

Po njegovih besedah so modne smernice v Vatikanu "kar vidne". Odkar je na papeževem prestolu Ratzinger, pa se duhovniki, zlasti tuji, radi oblačijo v bolj klasične modne linije, kamor sodijo tako čevlji kot suknjiči. Kardinal Rode je zagovornik talarskih oblačil katoliških duhovnikov.

So sporni škofje?
Poleg pretiranega zanimanja za modo Rode opozarja tudi na to, da moderni duhovniki pogosto ne spoštujejo nadrejenih in da premalo molijo: "Modernizem in etični relativizem spravljata v nevarnost religiozno življenje, ki postaja vse šibkejše," je poudaril Rode. Kardinal to pripisuje zlasti sekularizaciji, ki je na splošno dejavna na Zahodu in v Cerkvi. Z mnenjem kardinala Rodeta pa se ne strinja duhovnik Antonio Mazzi, znan po svoji organizaciji Exodos, ki mladim pomaga na poti iz odvisnosti od mamil. Pravi, "da škandal niso oni, navadni duhovniki, ampak škofje, njihova draga oblačila in razmetavanje z denarjem".