Ameriški žigolo je Richardu Geru in Lauren Hutton prinesel slavo, proslavil pa se je tudi Giorgio Armani, ki je oblikoval vsa oblačila v filmu. Foto:
Ameriški žigolo je Richardu Geru in Lauren Hutton prinesel slavo, proslavil pa se je tudi Giorgio Armani, ki je oblikoval vsa oblačila v filmu. Foto:

Številni znani modni oblikovalci so ugotovili, da je film lahko zelo dobra promocija za modno hišo, zato se odločijo, da bodo filmskim likom sešili oblačila.

Gre za vzajemen proces, v katerem si tudi oblikovalci prizadevajo, da bo film čim bolj uspešen, saj so tako tudi oni deležni večje publicitete.

Tako je Armani oblekel Richarda Gera v Ameriškem žigolu, Marc Jacobs je navdušil v Zgubljeno s prevodom, Ralph Lauren v Great Gatsbyju itd.

In katere filme si bomo zapomnili po prefinjenem modnem okusu?


Ljubimca v filmu Zajtrk pri Tiffanyju sta bila nepozabna Audrey Hepburn in George Peppard. In po čem si bomo film najbolj zapomnili? Po črni oblekici, velikih sončnih očalih, klasičnih ženskih plaščih in seveda draguljih v Tiffanyju.
Le kdo bi lahko pozabil majhno črno obleko, ki bi po mnenju številnih modnih poznavalcev morala biti v omari vsake ženske?
Ni ga čez gangsterski slog, ki je neverjetno dobro pristajal Bonnie in Clydu. Upodobila sta ju Warren Beatty in Faye Dunaway. Najbolj slaven roparski par je bil nominiran tudi za oskarja, a ga ne Warren ne Faye nista prejela.
Film Annie Hall je prejel kar štiri oskarje: za scenarij, za žensko glavno vlogo (Diane Keaton), za najboljšega režiserja (Woody Allen) in tudi za najboljši film. Mnogi pa so si film najboj zapomnili po precej moškem videzu Diane Keaton, ki ga je vedno dopolnila z brezrokavnikom in s kravato.
V filmu Sever - severovzhod očarata Cary Grant in Eve Marie Saint.
V priredbi ameriške knjižne klasike Great Gatsby F. Scott Fitzgeralda igralca Robert Redford in Mia Farrow nista preveč navdušila, mnogi pa niso pozabili modnega sloga 20. let. Oblekel ju je Ralph Lauren in modne poznavalce prevzel z upodobitvijo zlate dobe džeza.
Slog, ki so ga navdihnili filmi noir, posnemati pa ga je želel tudi Brian de Palma v lanski Črni daliji, v njej je nastopila Scarlett Johansson. V filmu The Big Sleep sta nastopila Humprey Bogart in Lauren Bacall, ki sta se poročila tudi v zasebnem življenju in imela dva otroka.
Ena izmed najslavnejših ljubezenskih zgodb se ni končala s srečnim koncem, a Ryan O'Neil in Ali McGraw sta v svojih vlogah navdušila kritike in modne poznavalce. Mlad par je predstavil klasični ameriški videz - športen in sproščen. Filmu je sledilo tudi nadaljevanje, a niti slučajno ni doseglo uspeha izvirnika.
Ljubimca Steve McQueen in Faye Dunaway s sproščenim modnim slogom navdušita v filmu Afera Thomasa Crowna, ki je leta 1999 doživel tudi priredbo s Piercom Brosnanom in Rene Russo v glavni vlogi.
V izbor se je vključil tudi eden izmed novejših filmov. Zgubljeno s prevodom je Scarlett Johansson povzdignil med zvezde, rahlo pozabljenemu Billu Murrayu pa je prinesel ponovno slavo. Večino oblačil je oblikoval Marc Jacobs.
Tudi eden izmed najboljših filmov letošnjega leta Pokora si po mnenju modnih poznavalcev zasluži posebne pohvale. James McAvoy je bil šarmanten v klasičnih oblačilih, Keira Knightley pa je pozornost pritegnila v drznejših oblačilih, kot smo je vajeni.