Miuccia Prada za prihajajoči jesen in zimo zapoveduje črnino. Foto: EPA
Miuccia Prada za prihajajoči jesen in zimo zapoveduje črnino. Foto: EPA
V Pradinih kolekcijah se klasična eleganca popolno zlije z nenavadnimi domislicami njihove oblikovalke. Foto: EPA

Pradina kolekcija za jesen in zimo 2005/2006 je bila skoraj v celoti črna, modni poznavalci pa zato že napovedujejo, da bodo Pradi sledili tudi drugi oblikovalci visoke mode, saj naj bi bila Miuccia Prada danes najbolj vplivna modna gurujka.

Lansko leto se je Milančanka znašla celo na lestvici stotih najvplivnejših ljudi na svetu, ki jo je objavila revija Time.

Modna hiša Prada je korenito spremenila razumevanje mode v zadnjih dveh desetletjih. Če ne bi bilo Prade, modni ozaveščenci verjetno ne bi tako pogumno mešali klasike z drznimi kosi, se brezskrbno oblačili v žive barve in nosili umetnih tkanin, kot da bi bile kašmir ali svila.

Vsak, ki je kdaj vstopil v kakšno izmed Pradinih trgovin z zelenimi stenami, mora razumeti, da se je naše razmišljanje o modi spremenilo, so zapisali v reviji Time.

"Moj poklic je malo trapast"
Kljub temu pa Miuccia Prada nič kaj rada ne stopa po rdečih preprogah. Divje življenje, značilno za številne njene kolege iz modnega sveta, ji je tuje. Včasih celo skeptično govori o svojem poklicu, ki se v primerjavi z drugimi zdi malo trapast: "Težko bi rekli, da modna industrija kaj prispeva k boljšemu svetu."

Še vedno včasih obleče zeleno krilo, vijolično jopico in črne nogavice, da bi spomnila na svoj domiselni slog. Miuccia Prada, ki je svojega moža in poslovnega partnerja spoznala leta 1978, je začela v družinskem podjetju, ki ga je spremenila v svetovno znano ime.