Priljubljenega oblikovalca nakita Toma Binnsa je navdahnila Alica v čudežni deželi. Foto:
Priljubljenega oblikovalca nakita Toma Binnsa je navdahnila Alica v čudežni deželi. Foto:
Anne Hathaway,, Bela kraljica
Alico v čudežni deželi bo zaznamovala Burtonova temačna estetika (na fotografiji Anne Hathaway kot Bela kraljica). Foto: Walt Disney Pictures

"Nisem ravno tip za Miki Miško, a Alica je 'hecna mala zgodbica' in moja domišljija se dobro sklada s tem norim svetom in se odziva na te vibracije," je Binns, sicer tudi ljubljenec modno osveščene ameriške prve dame Michelle Obama, povedal o novem filmskem projektu Burtona, ki je nekoč delal za družbo Disney kot animator.

Tako prestižni kot dostopnejši kosi
Luksuzna linija Toma Binnsa za Walt Disney bo vključevala šest kosov, navdahnjenih z osrednjimi liki iz Alice v čudežni deželi. To so naslovna junakinja Alice, Nori klobučar, Rdeča kraljica, Bela kraljica in Beli zajec. Kosi bodo po zasoljenih cenah - gibale naj bi se med 1.000 in 2.000 dolarjev - na prodaj v prestižnih blagovnicah, kot sta newyorški Bergdorf Goodman in Barneys.

Malce bolj žepu prijazna kolekcija Toma Binnsa za Disney za širši krog kupcev pa bo vključevala 35 kosov s cenami od 100 do 500 dolarjev. "Lepo je imeti velikopoteznejše kose in manjše, ki si jih lahko privoščijo vsi. Zame nakit ni nujno dragocen," pravi Binns.

Pri Disneyju bodo kolekcije, navdahnjene z Alico, predstavili tudi v sodelovanju s podjetji Swarovski, Toy Watch, Mighty Fine, Charlotte Tarantola in Urban Decay.

V težko pričakovanem filmu Alica v čudežni deželi se bo 17-letna Alica (vlogo je Burton zaupal 19-letni Avstralki Mii Wasikowski) vrnila v čarobni svet iz svoje otroške dogodivščine, kjer se bo ponovno združila s starimi prijatelji in odkrila svojo usodo: končati grozečo prevlado Rdeče kraljice. V adaptaciji klasičnega romana Lewisa Carrolla, ki bo pravzaprav njegova nadgradnja, kakopak nastopita nastopata "dežurna" Burtonova igralca, Johnny Depp (kot Mad Hatter oziroma Nori klobučar) in zaročenka Helena Bonham-Carter (Rdeča kraljica).

Prve uradne slike dajejo slutiti, da nas čaka "klasični" burtonovski temni nadrealizem, za dokončno potrdilo pa bo treba še kar malo počakati: ameriška premiera filma je napovedana šele za 5. marec naslednje leto.