Naomi Campbell na - za številne  sporni - naslovnici tajskega Voguea. Foto: EPA
Naomi Campbell na - za številne sporni - naslovnici tajskega Voguea. Foto: EPA

Takoj ko je v javnost prišla novembrska številka modne biblije v tajski različici, na kateri kraljuje "črni panter", kot mediji radi imenujejo postavno Britanko, je družbena omrežja in številne modne publikacije preplavilo morje očitkov.

Kritiki so se hudovali, da so polt Campbellove računalniško posvetlili in spremenili tudi barvno njenih oči, ki je sicer naravno rjava, z naslovnice tajskega Voguea pa manekenka zre z očmi s pridihom sive.

V Aziji je industrija beljenja kože vredna milijarde dolarjev, o čemer smo že poročali.

Vogue: "Pasteli so fotografov podpis"
Na očitke se je nazadnje odzval tudi odgovorni urednik Voguea Kullawit Laosuksri, ki je zatrdil, da niso nameravali Naomi narediti "blede" ali "bolj bele" in da se je manekenka sama odločila, da bo na snemanju nosila modre kontaktne leče.

"Fotografije je posnel poljski fotografski mojster Marcin Tyszka, čigar zaščitni znak so pasteli skupaj z lahkimi in mehkimi barvami, tak rezultat pa doseže z uporabo ličil in posvetlitvenih tehnik. Naomi je vedno nadvse seksi, naša ideja pa je bila ustvariti videz Prade iz 60. let, naravnejši, bolj pastelni, nežnejši in mehkejši," je pojasnjeval.

Opozarjala na diskriminacijo temnopoltih manekenk
Naomi Campbell je pred leti v Tanzaniji priredila dobrodelno modno revijo, kjer je opozarjala na diskriminacijo temnopoltih manekenk v razvitem svetu. "Ali na kakšnih plakatih ali v oglasih lahko vidimo ženske, ki niso belopolte? Zadeva je postala že kar preveč očitna. Na svetu je toliko čudovitih temnopoltih deklet, ki so tudi odlične manekenke, a ne dobijo priložnosti. Pred leti se je ta težava že nekoliko popravila, zdaj pa smo spet na istem," se je "črni panter" takrat pridušal.

"Sveta ne sestavljajo le svetli lasje in modre oči. V Afriki in drugod po svetu živi veliko izjemnih temnopoltih žensk, ki pa morajo spregovoriti in deliti svoje izkušnje," je dodala Naomi.