V prvem krogu je napovedala vrnitev med najboljše. Foto: EPA
V prvem krogu je napovedala vrnitev med najboljše. Foto: EPA

Dvakratna zmagovalka turnirja za grand slam Naomi Osaka se je zmagoslavno in v solzah vrnila na Odprto prvenstvo ZDA, kjer je v zgolj 63. minutah premagala 10. nosilko Latvijko Jeleno Ostapenko s 6-3 in 6-2 le leto po tem, ko niti ni bilo jasno, ali se bo kadar koli sploh vrnila na največja teniška igrišča. Osaka je lanski grand slam v New Yorku izpustila, potem ko je rodila hčerko Shai, nekdanja številka ena svetovnega tenisa pa z zmago napoveduje vrnitev med najboljše.

Tako kot vrhunska predstava na igrišču pa je ogromno pozornosti pritegnila njeno športno oblačilo. Osaka je stopila na igrišče v nabranem zelenem krilu iz tila in suknjiču, okrašenem z ogromno pentljo. Pred dvobojem je seveda pentljo in suknjič odvrgla, zaigrala pa je v zeleni obleki z volančki, ki je vključevala belo pentljo na zadnji strani pasu. Poseben učinek sta dodali še zeleni pentljici (veliko manjši različici tiste na suknjiču) na obeh čevljih športnice. Obleka je bila poklon "japonski in harajuku kulturi," je dejala.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

A razigrano športno oblačilo je bila vse prej kot odraz čustev nekdaj najboljše tenisačice na planetu. "Poskušala sem zadržati solze, ko sem odhajala na igrišče," je povedala Osaka med intervjujem na igrišču po tekmi. "Lani sem gledala igro Coco Gauff in tako močno sem si želela spet stopiti na ta igrišča," je še povedala in dodala: "Nisem vedela, ali zmorem. Že samo zmaga na tej tekmi in to vzdušje mi ​​pomeni tako veliko."

Posebna obleka ji vliva dodatno samozavest

To je bila prva zmaga Osake proti eni izmed igralk prve deseterice lestvice WTA v zadnjih štirih letih. Letos se je na turnirjih WTA dvakrat uvrstila v četrtfinale, vendar še ni napredovala dlje od drugega kroga na četverici velikih teniških turnirjev. Nobeden od ostalih treh, pravi, je ne vznemirja tako kot odprto prvenstvo ZDA: "Že ko sem videla, da je stadion zares poln, mi je to veliko pomenilo. Upala sem, da me bodo ljudje prišli gledat, kako igram."

Čeprav je bila prva ovira na turnirju zares visoka, je Osaka dejala, da je soočenje z vrhunskimi igralkami pravzaprav osvobajajoče: "Nisem prepričana, ali je to motivacija ali pa se zgolj počutim, kot da nimam druge izbire, kot da igram dobro. Proti najboljšim se znebim vseh pričakovanj in vsega pritiska, ki si ga nalagam, ker vem, da bo tenis odličen, pa če zmagam ali izgubim."

Obleko, ki jo je navdihnilo tokijsko središče ulične umetnosti in mode, je oblikovala Yoon Ahn, ki je pri snovanju sodelovala z Osako. Dejala je, da ji sodelovanje pri oblikovanju svojih športnih oblek daje posebno moč. "Zlasti obleke za OP ZDA se mi zdijo nekoliko bolj razkošne. Ko sem danes oblekla svojo obleko, sem upala, da morda nisem pretiravala," je še povedala Osaka. Dodala je, da jo je skrbelo, kako se bo na nenavadno oblačilo odzvalo občinstvo, a ji takšne posebne športne obleke vlivajo dodatno samozavest.

Foto: Reuters
Foto: Reuters