Brazlska lepotica Gisele Bündchen je najbolje plačana manekenka, a na njenem prestolu jo lahko kaj kmalu zamenja kakšna mlajša kolegica. Foto: EPA
Brazlska lepotica Gisele Bündchen je najbolje plačana manekenka, a na njenem prestolu jo lahko kaj kmalu zamenja kakšna mlajša kolegica. Foto: EPA

Čeprav se Kate in Naomi še vedno sprehajata po modnih stezah, so dnevi supermanekenk, ki iz postelje niso vstale za manj kot 10.000 dolarjev na dan, kot je nekoč slavno izjavila Linda Evangelista, mimo. Danes se po modnih stezah sprehajajo mlade manekenke, ki bi lahko prevzele štafetno palico od svojih nekoliko starejših kolegic. Poleg že uveljavljenih Gisele Bündchen, Karoline Kurkove in še ene brazilske lepotice Adriane Lime se vedno bolj uveljavlja nov rod manekenk, ki se smehljajo z reklam in nam skušajo prodati izdelke, ki jih oglašujejo.

Predstavljamo vam deset najuspešnejših manekenk, ki so na dobri poti, da postanejo supermanekenke.

T. V.

Majsko izdajo ameriške revije Vogue je krasilo deset lepotic, ki predstavljajo novo generacijo supermanekenk. Foto: Vogue
V Kanadi rojeno 19-letno Coco Rocha so modni skavti odkrili na tekmovanju v irskih plesih, ko je bila stara 14 let. V superligo manekenk jo je povzdignilo srečanje z modnim fotografom Stevenom Meiselom dve leti pozneje. Legendarni fotograf se je zaljubil v njen videz in le dva meseca po njunem srečanju postavil njeno sliko na naslovnico italijanske izdaje revije Vogue. Med najslavnejšimi modnimi hišami, za katere dela, so Balenciaga ter Lanvin & Gap. Nad njenim videzom je navušena tudi črna gazela Naomi Campbell, ki je Coco nedavno zaupala, da je ravno ona njena najljubša nova manekenka.
Trenutno najbolj vroča britanska manekenka je 21-letna Agyness Deyn iz Manchestra. Pred dvema letoma jo je odkril fotograf, od takrat pa je dvakrat krasila naslovnico italijanskega Voguea, britanskega Voguea in revuje Pop ter se pojavila v reklamnih kampanijah za Burberry, Giorgia Armanija in Mulberry. S svojim pankovskim videzom in peroksidnimi lasmi zares izstopa iz množice. Foto: EPA
Čeprav je Jessica Stam stara šele 21 let, bi po njenem CV-ju lahko sklepali, da je del vrha modnega sveta že celo večnost. Delala je že z vsemi najboljšimi modnimi fotografi, bila na naslovnicah številnih znanih revij, kar šestkrat na naslovnici italijanskega Voguea. Delala je za Prado, Miu Miu, Marca Jacobsa, Dolce & Gabbana, Burberry ter H & M. A to ni nič v primerjavi s tem, da je Marc Jacobs po njej poimenoval torbo (Marc Jacobs Stam).
20-letno Američanko Hilary Rhoda so v njeni domovini spregledali, odkril pa jo je Francoz Nicolas Ghesquiere, vizionarni oblikovalec za Balenciago, ki je opazil njen potencial. Odkar jo je odkril, je njena kariera v strmem vzponu, med drugim pa je delala za Dolce & Gabbana, Gucci, Estee Lauder in seveda Balenciago.
Danes 20-letno Angležinjo Lily Donaldson so odkrili pred štirimi leti med nakupovanjem. Od takrat je delala za tako slovita imena kot so Christian Dior, Burberry, Jil Sander in Dolce & Gabbana.
Georgia Frost je že od malega kazala, da ima manekenski potencial. Odkrili so jo pri rosnih 13 letih, dve leti pozneje pa je podpisala pogodbo z manekensko agencijo Select agency. Danes se lahko 17-letnica pohvali, da je delala za Burberry, Alberta Ferrettija, Anno Molinari in Dolce & Gabbana ter bila na naslovnicah ameriškega Voguea in Harpers Bazaara.
Manekenka z romunskimi koreninami, 25-letna Irina Lazareanu, prihaja iz Kanade. Pri 13 letih se je preselila v London, kjer je na Kraljevi akademiji študirala balet, trenutno pa končuje svoj prvi album, pri katerem sodeluje s Seanom Lennonom. Poleg tega je ena najbolj iskanih manekenk. Njen drugačen videz ji je zagotovil naslovnice številnih revij in status muze tako Nicolasa Ghesquierera, ki oblikuje za Balenciago, kot Karla Lagerfelda pri Chanelu. Poleg tega ima slavnega fanta, ki je nekdanji fant še bolj slavne suparmenekenke. Irina naj bi bila celo zaročena s težavnim rockerjem Petom Dohertyjem, nekdanjim spremljevalcem Kate Moss.
V Namibiji rojena Behati Prinsloo še nikoli ni slišala za Kate Moss, ko jo je ogovoril fotograf na počitnicah v Cape Townu in ji povedal, da bi bila lahko manekenka. Danes je 18-letnica med najbolj iskanimi manekenkami in je že sodelovala s H & M, Tommyjem Hilfigerjem in Marcom Jacobsom, fotografirala pa sta jo legendarna Mario Testino in Paolo Roversi.
Lara je v svet manekenstva vstopila relativno pozno, saj so na Nizozemskem rojeno lepotico odkrili, ko je bila stara 20 let. Takoj je podpisala pogodbo z newyorško manekensko agencijo IMG. 25-letnica ne spada med najbolj suhe manekenke, a je kljub temu zelo uspešna. Med njene najslavnejše reklamne kampanije sodijo tiste za Givenchy, Levis in Calvin Klein Jeans.
Heleni Christensen in May Andersen je v manekenski svet sledila še ena Danka, 20-letna Freja Beha Erichsen, in se uveljavila s kampanijami za Chanel, Gucci, Chloe in Calvina Kleina.