Miro Mišljen pravi, da se recept za uspeh skriva v tem, da je ostal zvest samemu sebi. Foto: Miro design
Miro Mišljen pravi, da se recept za uspeh skriva v tem, da je ostal zvest samemu sebi. Foto: Miro design

Ko si nekaj zamislim, to tudi storim. Takoj, ko bom začutil, bom spakiral in odšel ven.

Miro Mišljen za MMC o možnosti, da bi delal v tujini.
Iris Mulej, Miro design
Njegove kreacije obožuje tudi nekdanja mis Slovenije Iris Mulej. Foto: Miro design

Miro Mišljen je prvo modno revijo pripravil že v šestem razredu osnovne šole. Pravi, da so ga bližnji (z izjemo mame, ki mu ves čas stoji ob strani) včasih spodbujali, drugič pa malo manj in v smehu doda, da je bila spodbuda odvisna od uspeha v šoli.

Študij je opustil, ker ga je preveč utesnjeval in tega, tako kot nobene druge odločitve v življenju, ne obžaluje. "Pri študiju sem se počutil preveč v nekem kalupu, delati sem moral naloge kot 30 drugih študentov, kar mi kot individualistu po naravi, ni ustrezalo," je za MMC dejal Mišljen, ki tudi sicer ne mara "šablonskega življenja".

Gledališče želi prinesti na ulico
Tako so tudi njegove kreacije drugačne, razkošne in nekako spominjajo na gledališke kostume. "Obožujem modo, ki govori in izžareva neko energijo, ni pa mi všeč nek uniformiran videz, ki ga vsakodnevno videvam na naših ulicah," pravi mladi oblikovalec, ki želi gledališče prinesti na ulice.

Izbor materialov za njegove kreacije je širok, od zaves, čipk, plastike, pa do džinsa. Na drugi strani pa ne mara ustvarjati iz svile, šifona in podobnih prestižnejših materialov, čeprav dodaja, da material lahko prilagodi stranki in njenim željam.

Navdihujejo ga zakotni mestni predeli
Oblikovalec, ki se sam najudobneje počuti v kavbojkah, rad potuje. Bil je že na Kubi, v Španiji, na Tajskem, v Grčiji in na Baliju, njegovi želji za bližnjo prihodnost pa sta še Rusija in Tibet. Potovanja so poleg športa in seksa njegov način premagovanja morebitne blokade novih idej. Sicer pa navdih jemlje v zakotnih mestnih predelih, polnih umazanije, pijancev, prostitutk ter zapitih in prekomerno naličenih natakaric.

O tujini za zdaj še ne razmišlja
Mišljena tujina za zdaj v poslovnem smislu ne mika, saj ima ogromno dela doma. "Ko pa se bom naveličal našega trga, bom verjetno spakiral in odšel v tujino," pravi in dodaja, da odločitve sprejema čez noč. In kaj mladi oblikovalec, ki se mu je že dokaj dobro uspelo uveljaviti v slovenskem modnem svetu, svetuje svojim mladim kolegom? "Svetujem jim samo, naj delajo to, kar dejansko čutijo, naj ne blefirajo. Če so zvesti sami sebi, jim zagotovo ne bo spodletelo," pravi Mišljen in dodaja, da sta mu prav zvestost samemu in sebi in svoji domišljiji pomagali na njegovi poti.

Ko si nekaj zamislim, to tudi storim. Takoj, ko bom začutil, bom spakiral in odšel ven.

Miro Mišljen za MMC o možnosti, da bi delal v tujini.