Nemški posebnež se je prejšnji mesec predstavil tudi na velikih platnih:  na berlinskem filmskem festivalu so premierno prikazali njegov filmski portret Lagerfeld Confidential režiserja Rodolpheja Marconija. Foto: Reuters
Nemški posebnež se je prejšnji mesec predstavil tudi na velikih platnih: na berlinskem filmskem festivalu so premierno prikazali njegov filmski portret Lagerfeld Confidential režiserja Rodolpheja Marconija. Foto: Reuters
Christian Lacroix
Francoski modni oblikovalec je med drugim oblikoval tudi čevlje za odrske nastope Gorana Bregovića. Foto: EPA
Stella McCartney
Tudi na predstavitvi svoje nove kolekcije je požela navdušenje. Zavedna ljubiteljica živali ne uporablja niti usnja, kaj šele krzna! Foto: EPA

Nenavadni Nemec z značilnim konjskim repom, ki oblikuje obleke za Chanel, Fendi in lastno znamko Karl Lagerfeld, obenem pa ureja bleščeče knjige in se pojavlja v filmih, pravi, da je za zvezdniški položaj treba plačati visoko ceno.

"Včasih je naporno, saj izgubiš neko vrsto svobode," je razvpiti modni guru povedal na predstavitvi svoje nove kolekcije Karl Lagerfeld v Parizu (po modni brvi so se sprehajale manekenke v plaščih z zaobljenimi rameni in ozkimi krili do kolen), a dodal: "Ne moreš imeti vsega."

Lagerfeld "označil svoje ozemlje"
68-letni Lagerfeld bo ta teden predstavil še drago kolekcijo za Chanel pa tudi kolekcijo za mlade K Karl Lagerfeld, v kateri se bo posvetil predvsem majicam in kavbojkam. Didier Grumbach, vodja francoske modne zveze, je povedal, da je Lagerfeldu uspelo svoj slog prenesti na različna področja delovanja: "Poosebil in 'naselil' je prostor svojega delovanja, to pa zdaj prenaša na vse kolekcije," je Grumbach povedal na modni reviji. To naj bi bila po njegovih besedah sposobnost, ki jo ima dandanes le malo oblikovalcev.

Vsestranski ustvarjalci v Parizu
Lagerfeld je sicer eden izmed več izjemno plodnih oblikovalcev, ki svoje kolekcije ta teden predstavljajo v Parizu. Tako kot on so tudi Stella McCartney in nizozemski duo Viktor & Rolf oblikovali posebne kolekcije za švedskega giganta H & M. Francoski oblikovalec Christian Lacroix je poleg kolekcije ozkih satenastih dvodelnih oblek in suknjičev s pasovi v slogu korzetov (in z dodatkom srebrnih škornjev) oblikoval tudi gledališke kostume, notranjost vagonov na vlaku pa tudi kolekcijo glinenih izdelkov. Lacroix je po reviji povedal: "Ljubim ta posel. To je tak izziv. Na meji smo vsak dan. Treba je biti v stiku s svetom, saj nismo na samotnem otoku."

Spet ostri protesti proti krznu
Med Lacroixovo revijo manekenk v svetlečih oblekah z velikimi krznenimi ovratniki je na oder skočila protestnica proti krznu, ki pa so jo hitro odvlekli varnostniki. Lacroix priznava: "Nisem hinavec. Obožujem krzno." Protestniki so poskušali zmotiti tudi revijo italijanskega modnega oblikovalca Valentina, a so jih zadržali varnostniki, še preden jim je uspelo splezati na modno brv, po kateri so se sprehajale manekenke v tvidastih oblekah z velikimi krznenimi rokavi.