Spletna trgovina z grdimi božičnimi puloverji. Foto: Ugly Christmas Sweater Party
Spletna trgovina z grdimi božičnimi puloverji. Foto: Ugly Christmas Sweater Party
"Hipsterji jih lahko nosijo," pravi Caryn Franklin, nekdanja voditeljica britanske modne oddaje Clothes Show, ki meni, da ni vsakdo videti modno, če obleče božični pulover. Foto: Muslauf

BBC poroča, da je mogoče v britanskih trgovinah z oblačili najti vse več pletenih puloverjev z božičnimi drevesci, jelenčki, snežinkami, bleščicami in podobnimi motivi. Poleg tega so "babičine puloverje" začeli ustvarjati tudi priznani modni oblikovalci, kot sta Ralph Lauren in Stella McCartney. Tudi zvezdnike so debeli puloverji popolnoma obnoreli. Kanye West, Cheryl Cole, Justin Bieber, Taylor Swift, Matt Damon, Samantha Cameron in Snoop Dogg so le nekateri, ki so jih ujeli v opravah z jelenčki in snežinkami.

Kako se je zgodil preobrat?
Pred nekaj leti se je začel velik upor proti domnevno grdim debelim kosom oblačil z neumnimi podobami. V Ameriki so študentje organizirali zabave, na katere so vsi prišli oblečeni v volnene puloverje z božičnimi motivi, veljalo pa je pravilo, da bolj kot je bil pulover grd, bolje je bilo. Adam Paulson je takrat videl priložnost v podjetju, ki bi takšna oblačila prodajalo, zato je leta 2006 ustanovil spletno trgovino uglychristmassweaterparty.com. "Več kot je na puloverju stvari, bolj kot se blešči in zvončklja, bolje se bo prodajal," je povedal.

Spremembo je prinesel prihod hipsterjev, poroča BBC. Na strani Urban Dictionary slog hipsterjev opisujejo takole: "Ima prepoznavno pričesko, znano kot 'hoxtonska plavut', nosi retrooblačila iz 80. in 90. let (po navadi jopič, strgane kavbojke in bele superge ali čevlje) ..." Sem pa spadajo tudi volneni božični puloverji. In ker je subkultura kmalu prerasla v večinsko kulturo, se je vrnila tudi priljubljenost božičnih puloverjev. "To gibanje je brez dvoma pomagalo," se strinja Paulson.

Drugače pa na nošenje puloverjev gleda novinar Jonathan D Fitzgerald. Meni, da jih veliko ljudi obleče za šalo - vsaj tako pravijo. Sam pa v tem in v celotni hipsterski naravnanosti na preteklost vidi globlji pomen. Meni, da to izkazuje hrepenenje po nečem iskrenem, v tem primeru hrepenenje po tradicionalnem božiču. "Gre za obračanje v preteklost - 'Oh, moja mama je včasih nosila takšen pulover'. Le tisti, ki jih je sram priznati, da uživajo, pravijo, da takšen pulover oblečejo za šalo," razmišlja Franklin.