To, da so bili manekeni na modni reviji junija naličeni, je nezakonito, je odločilo sudansko sodišče. Foto: Reuters
To, da so bili manekeni na modni reviji junija naličeni, je nezakonito, je odločilo sudansko sodišče. Foto: Reuters

Moške, ki so junija sodelovali v sudanski različici resničnostne oddaje Top model, so pripadniki posebne enote policije, ki se ukvarja z javnim redom, aretirali takoj po modni reviji in jih naslednji dan izpustili, razloga za priprtje pa oblasti niso navedle. Skoraj pol leta po dogodku jim je sodišče zaradi naličenosti v javnosti prisodilo 200 sudanskih funtov globe, enaka kazen pa je doletela tudi žensko, ki je moške naličila.

"Sodišče je odločilo, da so bili nespodobno oblečeni ... Sodnik je menil, da je nošenje ličil lahko žaljivo za moške. To, da so dovolili ženski, da jih naliči, pa je protizakonito," je za Reuters pojasnil odvetnik sedmih manekenov Nabil Adib in dodal, da je poskušal sodnika prepričati, da se tudi drugi moški, vključno z verskimi voditelji, pojavljajo naličeni, kadar nastopijo na primer v televizijskih oddajah.

Obtoženi so jo sicer še dobro odnesli - zaradi nespodobnega obnašanja v javnosti jim je namreč grozila kazen 40 udarcev z bičem in/ali zapor. Omenjena modna revija je šla tudi sicer precej v nos oblastem, saj so na njej prvič skupaj nastopili tako moški kot ženske, zato aretacije po njej niso bile nepričakovane.